Суспільство

Чернігівські психіатри розповіли, як лікуватимуться люди з розладами психіки після виписки з лікарні

Однією з найбільших проблем роботи з людьми, які мають психічні розлади, фахівці називають лікування після стаціонару. Аби створити сприятливі умови для життя таких громадян та їхнього оточення, зараз розробляються державні програми.

Як зазначив генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Чернігівської обласної ради Володимир Ященко, під час перебування у стінах медичного закладу такі люди отримують повноцінний догляд лікарів, які й стежать за режимом прийому препаратів. Після переведення хворого на амбулаторне лікування контролювати цей процес фахівці не мають можливості.

«І тут уже має долучатися соціум. Це буде родина або соціальні служби, оця частина в нас у серйозній стадії реформування. На заміну нам наразі нічого не дали», – зазначив Володимир Ященко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресивні психічнохворі: чи можна притягнути до відповідальності злочинця з розладами психіки (Відео)

За його словами наразі в Україні планується відкриття спеціальних гуртожитків або реабілітаційних центрів. Це ті заклади, які дозволять лікарям спостерігати за такими хворими.

«При цьому і самі пацієнти будуть у соціумі. Вони щось робили б, мали б заняття. А якщо вони виходять із лікарні, повертаються, наприклад, до свого будинку, в дворі якого йому наллють сто грамів, дадуть покурити. То, звісно, він у той же час забуде про будь-які пігулки та знову почнеться загострення. Таким чином замість кількарічної ремісії виходить, що хворий через місяць, два, три знову потрапляє в поле зору правоохоронних органів і до нас», – нарікає Володимир Ященко.

Також він розповів, що Кабінет Міністрів вже ухвалив державну програму з розвитку психіатричної служби в Україні, яку мають реалізувати до 2030 року, де й передбачається створення подібних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть закрити всі психлікарні та тубдиспансери

Окрім цього, Володимир Ященко повідомив, що наразі місцеві органи влади профінансували утримання 180 пацієнтів психіатричної лікарні.

«Нові підходи до охорони здоров´я не передбачають утримання таких хворих. НСЗУ просто їх не бачить. Це хронічні хворі, в яких то будинок згорів, то документи втрачені, то родичів нема, але ж ми не можемо виписати їх на вулицю. І зараз нам дали фінансування з місцевих бюджетів на їх утримання. Пацієнти перебувають під лікарським доглядом. А якби ми їх виписали, то що було б?» – каже Володимир Ященко.

За словами головного психіатра області, наразі така ситуація по всій Україні. Тому є необхідність у розвитку амбулаторної служби з допомоги людям із розладами психіки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button