Суспільство

Чернігівський екскурсовод розкрив секрети своєї професії

Історик Олександр Бондар свого часу став екскурсоводом досить випадково. Каже, що не збирався опановувати цю професію, але після вступу на історичний факультет проводив екскурсії містом для гостей і знайомих.

«Згодом уже більш ґрунтовно підійшов до цього питання, оскільки мав історичний фах, зацікавився регіональною локальною історією міста та області. Усе це збиралося до купи, а згодом стало частиною професійної діяльності, оскільки я працював у заповіднику «Чернігів стародавній», музейному комплексі «Древній Любеч», а також у Чернігівському історичному музеї імені В. Тарновського, саме тут екскурсійна діяльність була обов’язковою», – розповідає Олександр Бондар.

87156754_612384112945974_7803006694002262016_n

Він каже, що гіду треба мати певний історичний багаж знань. Але під кожну екскурсійну групу потрібно вміти знаходити індивідуальний підхід, адже хтось цікавиться легендами, хтось – архітектурою, а є й ті, хто просто хоче прогулятися містом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина туристична: екскурсія сіверським краєм (Фото)

Найбільше йому подобається проводити екскурсії на тему архітектури Чернігова, містобудівної діяльності. А от розповіді про літературний Чернігів приваблюють історика менше.

Кожен гід спеціалізується на своїх напрямах, які йому ближчі та цікавіші. Таким чином і екскурсію містом кожен може зробити якісно, якщо працюватиме над привабливими для себе темами.

Зазвичай люди замовляють оглядові екскурсії, до яких входить Вал, печери та монастирі. Але останніми роками зростає попит на екскурсії на тему «Історія однієї вулиці».

«Це, наприклад, окремо вулицею Шевченка. Це досить цікаво, але отакі вузько направлені екскурсії не так часто просять. Утім, вони досить популярні серед чернігівців і людей, які вже не вперше приїздять до нашого міста», – пояснює Олександр Бондар.

87261713_710816925989311_2945405141857075200_n

Робота екскурсовода напряму пов’язана зі спілкуванням з людьми. На практиці Олександра Бондаря були туристи, які в подальшому стали його друзями.

«Ми списуємося, зустрічаємося. Навіть коли я приїжджаю, наприклад, до Києва, то ми часто зустрічаємося. З десяток таких друзів у мене вже точно є», – ділиться історик.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ: Чернігівський екскурсовод потрапив до ТОП-8 найяскравіших гідів

Серед туристів, які приїздять до Чернігова, чимало людей похилого віку. Це гості як із-за кордону, так і з інших українських міст. У нашій країні існують навіть цілі спілки для пенсіонерів, які хочуть подорожувати. Вони збираються, цілеспрямовано шукають тури.

Також із Черніговом знайомляться чимало школярів з усієї України. Раніше це були діти тільки з Києва та Полтави.

Цікавляться нашим містом і жителі Волині та Поділля.

Олександр Бондар каже, що зараз у місті працюють приблизно 30 професійних екскурсоводів, також є аматори, діяльність яких позитивно впливає на приплив туристів до Чернігова. А за останні кілька років потік туристів до Чернігова зріс щонайменше втричі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button