Суспільство

Чернігівський інфекціоніст розповіла, кому треба носити маски в період застуд

Їсти вітаміни, тепло одягатися й уникати людей, які чхають, – універсальні поради для боротьби із застудою. Втім, часто на вулицях Чернігова можна зустріти людей у масках, які в такий спосіб намагаються врятуватися від вірусів і мікробів.

Та чи є від цього якась користь і чи треба носити маску взагалі? Відповіді на ці запитання шукав журналіст ЧЕline.

За словами завідувача інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 Світлани Ворони, маска є механічним бар’єром на шляху потрапляння вірусів у зовнішнє середовище. Тож її передусім має вдягати хвора людина, яка кашляє і чхає.

«Під час кашлю з потоком повітря та слиною виділяються віруси в радіусі до двох метрів. Тож якщо одна людина кашляє на всю маршрутку, то в замкненому просторі всі інші пасажири можуть заразитися», – каже лікар.

Водночас Світлана Ворона зазначила, що на вулиці вдягати маску не потрібно. Навпаки, краще дихати свіжим повітрям.

«Але, якщо ви пішли в супермаркет чи в аптеку і не впевнені, що там хворі люди дотримуються маскового режиму, наприклад, стоять у черзі та кашляють, тоді можете одягти собі маску.

Якщо вдома є хворий із респіраторно-вірусною інфекцією, то тоді маску треба одягати і на хворого, і на того, хто за ним доглядає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині лютує свинячий грип: поради лікаря, як убезпечитися

В ідеалі маска має бути одноразова, кожні дві години чи навіть раніше, по мірі забруднення виділеннями хворого, її треба міняти й утилізувати.

Також хворому краще користуватися одноразовими серветками, які також краще утилізувати.

Якщо це марлеві пов’язки, то має бути щонайменше 4-6 шарів марлі. І кожні дві години ці пов’язки треба прати, потім ретельно пропрасовувати», – розповіла лікар.

Ще статті по темі

Back to top button