Суспільство

На Чернігівщині лютує свинячий грип: поради лікаря, як убезпечитися

Грип став причиною низки смертей на Чернігівщині ще до початку переходу епідемічного порогу. За словами лікарів, наразі в області циркулюють три його види, найнебезпечніший Н1N1, у народі – свинячий грип. Передається повітряно-крапельним шляхом на відстані до 3 метрів, дуже контагіозний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зафіксовано четверту смерть унаслідок грипу

Як зменшити ймовірність зараження, розповідає лікар-терапевт 3-го поліклінічного відділення Валентина Вамуш: «Треба максимально обмежити своє перебування в людних місцях – кінотеатри, театри, громадський транспорт тощо. Якщо поряд людина, яка кашляє, прикритись, вдягти маску. Щодо останньої, то ефективною вона є лише протягом двох годин використання, далі її варто міняти. Старі маски, навпаки, можуть бути джерелом інфекцій. Треба частіше мити руки з милом або протирати вологими серветками, що містять спирт. Не торкатись немитими руками обличчя».

Також медик радить створювати відповідні умови на робочому місці та вдома – проводити вологе прибирання, провітрювання. Вважається, що вірус грипу  гине при вологості понад 50%.

Також варто пити більше рідни, вживати овочі, фрукти, цибулю, часник, чай із калиною, малиною.

«Якщо людина вже захворіла, то вдома варто дотримуватись особистої гігієни, щоб не заразити членів родини. Мати окрему кімнату, частіше проводити вологе прибирання. У жодному разі не займатись самолікуванням, звернутись до лікаря. Медики не рекомендують збивати температуру під час грипу аспірином, оскільки він може спричинити носові кровотечі. Для цього краще використовувати парацетамол», – пояснює Валентина Вамуш.

Також лікар наголошує, що особливо уважними мають бути так звані групи ризику, насамперед це люди з підвищеною вагою тіла, вагітні, хворі на цукровий діабет, пороки серця, ВІЛ, діти до 23 місяців, люди похилого віку та люди зі зниженим імунітетом, зокрема це й ті, хто зловживає алкоголем, і курці.

Ще статті по темі

Back to top button