Суспільство

Чернігівський ліцей видав власний екощоденник для учнів

У чернігівському ліцеї № 15 до початку навчального року створили тематичні шкільні щоденники. Дизайн для них розробляють самі учні та в травні надсилають власні ідеї адміністрації навчального закладу.

 «Створити ці щоденники ми вирішили через те, що, по-перше, це пам’ять для дітей, як вони жили, як вчилися. До того ж тут є вся необхідна інформація, яка стосується життя дітей і батьків. Ми завжди радимося з батьками та шкільним парламентом, що саме ми заноситимемо до щоденника», – пояснює директор ліцею Олена Жовтопляс.

На обкладинці щоденника розміщено емблему ліцею, а позаду – пейзажі міста. Окрім стандартного наповнення, в ньому змогли розмістити вказівки щодо його ведення, державний і ліцейний гімни, концепцію ООН про права дитини та правила навчального закладу, серед яких попередження про запізнення, вимоги до зовнішнього вигляду та норми поведінки в ліцеї. Також тут розмістили карту безпечного руху, картинка якої аналогічна до зображення в смартфоні. Тут червоним позначено ліцей. Окремо виділені вулиці та переходи, якими краще пройти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мотиваційні» цитати: шкільний щоденник приголомшив батьків (Фото)

«Тут також є розділ «Мої вчителі», де зазначено прізвище, ім’я та по батькові педагогів. Є у щоденнику і розклад дзвінків, гурткової роботи, структура навчального року. У розділі «Мовою документів» є витяги з офіційних паперів про заборону паління та багато інших нормативних актів. Також тут є зразки написання пояснювальних записок та заяв для дітей та батьків», – розповідає заступник директора ліцею з виховної роботи Людмила Іванова.

Серед корисної інформації в щоденнику також зазначили 10 золотих правил поводження в інтернеті. Також тут є інструктаж із безпечної поведінки вдома та на вулиці, надання першої допомоги, під час стихійного лиха, в разі розбиття термометра та багато іншого. І чимало правил поводження на канікулах. Іноді ці дані як методичний матеріал використовують вчителі під час класної години.

Людмила Іванова каже, що найбільше дітям подобається розділ «Країна відкритих сердець». Тут розміщені колективні фото самих ліцеїстів і педагогів із різноманітних заходів та повсякденного життя навчального закладу. Намагаються розмістити світлини усіх 45 класів.

У кінці щоденника зазначено розклад канікул, що змінюється кожного року. Тут є перелік бесід, які вчитель має провести з учнями напередодні такого відпочинку. Також є й спеціальна графа для батьків, де вони підписуються та зазначають,що ознайомилися з розкладом канікул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коропським школярам ставитимуть оцінки в особливі щоденники

Щоденник зроблений із цупкого паперу, має тверду ламіновану обкладинку. Він досить міцний, бували навіть випадки, коли дитина впустила його у воду, але щоденник залишився цілим. Друкують таку поліграфію на київській типографії.

Він складається з 96 сторінок і має сертифікат якості, в якому зазначено, що щоденник екологічно чистий. Його собівартість – 49 гривень, та продають по 50. Ця різниця йде на придбання таких самих щоденників для двох учнів ліцею, які мають особливі потреби та перебувають на домашньому навчанні. Їм щоденники просто дарують.

Купувати такий щоденник чи ні – особиста справа кожного, адміністрація не примушує цього робити. Наразі із 1423 учнів ним користуються 620 дітей.

У навчальному закладі кажуть, що така ініціатива існує вже чотири роки, продовжувати її планують і надалі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Один коментар

  1. В цих щоденниках виникають граматичні помилки, їх не розробляють учні, таке відчуття що люди які розробляли цей матеріал дуже швидко його робили та надрукували!

Back to top button