Суспільство

Чернігівський священик розповів, як зустрічати Великдень і що обов’язково треба покласти у святковий кошик

У православних і греко-католиків розпочався останній, передвеликодній, тиждень, який ще називають Страсним.

Тож ЧЕline дізнавався в авторитетного чернігівського священика, настоятеля Катерининського храму отця Романа, що означає останній тиждень Великого посту та як його провести.

-Розкажіть трішки про Світлу седмицю.

-Ми вже ввійшли в Страсний тиждень, під час якого щодня проводяться богослужіння, бо ми згадуємо про страсті Христові. До речі, люди, які не мали можливості упродовж посту посповідатись і причаститись, мають таку нагоду зараз, щоб очистити свої душу, серце і розум.

У п’ятницю літургія не звершується, бо виносять плащаницю. Але про все по-порядку.

Прийде середа – і згадуватимемо, як Іуда видав Христа. До речі, гріх цього учня Христа в тому, що він зрадив і не розкаявся. А оскільки не було покаяння, не було і прощення. Наприклад, інший учень Спасителя, Петро, тричі відрікався від Христа. Але, на відміну від Іуди, покаявся і плакав за свої гріхи.

У четвер, який називають Чистим, у храмі також звершується богослужіння. І це день, коли була встановлена Євхаристія. Коли подається хліб і вино під виглядом тіла і крові. Саме цього дня, в четвер, була Тайна вечеря, під час якої Христос сказав: «Прийміть і споживайте хліб, то є тіло моє, і пийте із чаші вино, це є кров моя, що за вас проливається». У четвер ввечері відбувається богослужіння, де читається 12 страсних Євангелій.

У п’ятницю згадуємо, як Христа зняли з хреста, загорнули в плащаницю і поклали в труну. П’ятниця – найбільш кульмінаційний і найбільш траурний день Великого посту. Саме в п’ятницю відбулося відкуплення людського роду, тобто кожного з нас. До речі, Христос ніс не просто дерев’яний хрест, який йому поклали на плечі. Цей хрест був сплетений із наших гріхів. Це гріхи поколінь, які були до Нього, тих поколінь, які були після Нього, наші і наших нащадків. А він ніс їх, щоб бути розіп‘ятим, щоб ми очистилися і дійсно стали наслідниками Царства Небесного, щоб ми осягнули світло, яким є Бог і Христос.

У суботу також здійснюється божественна літургія, і вже ми входимо з цього дня у недільний день, тобто в третій, у який Христос обіцяв воскреснути.

Віруючі особливо готуються до Великодня: пектимуть паски, писатимуть писанки, робитимуть крашанки, готуватимуть м’ясні й молочні страви. Потім покладуть їх у кошик, бо мине час смутку і настане час радості, адже Воскресіння – для кожного із нас. Бо кожен із нас воскресає, пройшовши цей піст і покаявшись у гріхах. Тож людина входить у радість.

-У народі побутує думка: якщо помитися в Чистий четвер, то можна змити всі гріхи?

-Так, у народі є багато звичаїв і традицій, пов’язаних зі святом і передвеликоднім періодом. Багато християн звертають увагу на житейські моменти.

Звісно, ми маємо прикрасити свої домівки і себе, адже в Божих очах треба мати пристойний і гарний вигляд. Але водночас головну увагу варто звертати на свій духовний стан.

-Що треба класти у великодній кошик?

-Є традиція, якій уже кілька століть. У народі в кошичок клали паску, обов’язково писанки, крашанки, м’ясні страви, масло, сир. Знаю, що також кладуть сіль для освячення, корінь хрону. У жодному разі не треба класти до кошика спиртні напої.

39287_1[1]

-Як правильно поводитися після того, як прийшли з церкви?

-У світле Христове Воскресіння найперше вітаємося: «Христос Воскрес!». І у відповідь чуємо: «Воістину воскрес!». І ці слова на Великдень заміняють усі молитви.

Я розкажу про свою сім’ю. Коли приходимо з церкви і сідаємо за святковий стіл – найперше ділимося освяченим яйцем. Я тримаю яйце в руці і даю відкусити дружині та по черзі кожній дитині, при цьому ми всі вітаємося «Христос Воскрес!» – «Воістину воскрес!». І отак одне яйце ділимо на всю нашу сім’ю. Потім їмо паску і решту освячених продуктів.

-Як бути тим людям, які не постилися?

-Є дуже гарні слова Івана Золотоустого. Їх зачитують у храмі на кожен Великдень: «І благочестивий, і неблагочестивий, і той, хто постує, і той, хто не постує, і той, хто трудився і хто не трудився, і хто прийшов о дев’ятій годині чи о дванадцятій, чи о другій, то нехай не сумує цього дня, а радіє, бо Христос Воскрес».

Христос воскрес для всіх.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button