Суспільство

Чернігівському центру крові не вистачає донорів

Через карантинні заходи дуже мало донорів приходить до Чернігівського обласного центру крові. Втім, попит на кров у лікарнях не зменшується.

Про це повідомили в медустанові.

Через брак донорів центр крові просить усіх небайдужих взяти участь у донорстві крові або плазми. Для цього треба завітати безпосередньо до установи.

Аби здати кров, треба мати паспорт, або ІD із додатком, та ідентифікаційний код.

Напередодні здачі крові донор має обмежити себе в їжі. Зокрема заборонено вживати жирну, смажену, копчену, гостру та пряну їжу, не можна масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво, злаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відділення реанімації терміново потребує донорів крові

За три дні до моменту здачі крові заборонено вживати алкоголь та курити.

Натомість лікарі центру радять їсти відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені і сирі овочі та фрукти, соки, кисіль, компот, житній і нездобний білий хліб.

Також у центрі крові повідомили, що, відповідно до ст.9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», у день донації працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності, зі збереженням за ним середнього заробітку, а також після кожної донації.

Якщо ж донор здає кров у вихідні, святкові та неробочі дні, то йому надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button