Суспільство

Чернігівці, які постраждали внаслідок негоди, можуть претендувати на компенсацію від влади

Чернігівці, чиє помешкання  постраждало внаслідок страшної зливи, можуть вимагати у міської влади компенсацію збитків. Це стосується як мешканців багатоповерхівок, так і приватних будинків. Зробити це можна вже з понеділка, 2 липня.

Мешканцям багатоповерхівок необхідно із заявою звернутися до КП «Новозаводське» або КП «Деснянське», відповідно. Заяву можна писати у довільній формі.

Люди порахують свої збитки, ми свої, — розповідає начальник КП «Деснянське» Віктор Пригара. – Усе це ми подамо органам місцевого самоврядування, а там вже вирішуватимуть, що робити – або це буде просто статистика, або гроші з фонду на надзвичайні ситуації. До слова, фонду як такого у нас нема. Звісно, що на збитки люди можуть претендувати лише у тому разі, якщо лихо сталося через вину, наприклад, нашого підприємства. Якщо цей факт буде доведений.  

Жителі приватних будинків теж можуть претендувати на компенсацію збитків у разі, якщо негода пошкодила їх майно. При Новозаводській і Деснянській у місті Чернігові районних радах працює спеціальна комісія, яка реагує на звернення громадян і вивчає їх. Якщо буде доведено, що житловий будинок пошкоджений не з вини власника, акт обстеження передадуть у міську раду.

До складу нашої комісії входять, зокрема,  і архітектори, і працівники ЖКГ, — розповідає голова Деснянської у місті Чернігові ради Володимир Грецький. – Комісія вивчає і описує усі пошкодження, які трапилися унаслідок негоди – наприклад,  обвалені стіни, відклеєні шпалери тощо. Якщо майно пошкоджене не з вини власника будинку, то акт ми передаємо у міську раду, а там мають вирішувати долю компенсації. Скажу, що нині ця процедура законодавчо неузгоджена, бо поки що відсутній механізм, як нараховувати людям так звані кошти за «збитки».  

А от втрачену чи пошкоджену під час негоди побутову техніку вам ніхто не поверне і гроші за неї не компенсують, адже, як каже Володимир Грецький, складно довести, що це сталося саме через надзвичайну ситуацію. Чернігівцям, у чиїх помешканнях згорів телевізор, холодильник чи пральна машина, радять звертатися за відшкодуванням до страхових кампаній.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. А частный сектор в Трысвятська Слобода як там быть?

Back to top button