Суспільство

Чи буде цьогоріч водопілля на річках Чернігівщини

З огляду на гідрометеорологічну ситуацію, що склалася в басейнах річок Дніпра та Десни упродовж осінньо-зимового періоду 2021-2022 рр., і за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів у другій половині лютого–травні, можна попередньо очікувати на розвиток весняного водопілля за максимальними рівнями та витратами, нижчими за норму.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День єднання: як у Чернігові відзначили нове для України свято (Відео)

Проходження водопілля та руйнування льодового покриву весною 2022 р. буде супроводжуватися частковим виходом води на низькі ділянки заплав річок та утриманням води на них, що є природнім процесом. Проте масового затоплення річкових заплав і досягнення небезпечних відміток для населених пунктів, за попередніми оцінками, не передбачається.

Слід звернути увагу на те, що на всіх малих річках і тимчасових водотоках області під час проходження весняної повені з різкими короткочасними підвищеннями рівнів води можливе затоплення сільськогосподарських угідь.

Додаткові підтоплення в межах населених пунктів і посилення негативних наслідків у період сніготанення будуть пов’язані з антропогенними факторами (забудовою і захаращенням заплав і т. п.).

Зважаючи на синоптичний прогноз у найближчі 10-15 діб, на великих річках області різких змін гідрологічного режиму до кінця лютого не очікується. За попередніми оцінками весняне водопілля на Дніпрі, Десні, Сеймі та Снові може розпочатися в третій декаді лютого – на початку першої декади березня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button