Суспільство

Чому місто затоплює – думки чернігівців

За останній місяць Чернігів зазнав уже третього підтоплення. Особливо страждає горезвісна вулиця Декабристів, жителі якої втратили все, що наживали роками, – меблі, техніку, речі. В цій ситуації синоптики та чиновники нарікають на рясні опади, коли менше ніж за годину їх випадає понад місячну норму. Експерти та журналісти шукають причини також у неефективній роботі зливової каналізації та бездіяльності влади.

Поки тривають дискусії і ламаються списи, ЧЕline вирішив з’ясувати, що думають про підтоплення самі чернігівці.

 

Тетяна ТерещенкоТетяна Терещенко

Зливова система не обслуговується належним чином.

Зливнівки забиті пакетами, гілками та іншим брудом.

Після ремонту доріг зникло багато зливнівок узагалі. От і маємо, що маємо.

 

 

Галина Балуба

 

Галина Балуба

Шалена злива, хоч би які були в нас хороші зливнівки, вони не втримали б такої кількості води, а після СРСР, я думаю, їх ніхто не міняв. Бачу як завжди в них кидають недопалки та інше сміття. То тут винні саме ми, не теперішня влада, вона не встигла б так швидко щось зробити, а раніше нам було і так нормально, бо давно так не дощило.

 

Вячеслав ЄрмоленкоВ’ячеслав Єрмоленко

Ріки води в Чернігові під час і після зливи – це наслідки, зокрема, невдалого проектування доріг, тротуарів, а також побудови різних архітектурних об’єктів (будинків, автостоянок і т.д.). Наприклад, якщо побудував дім на березі річки і не продумав варіант, що русло може вийти з берегів, то потім не варто дивуватися, чого ж в один прекрасний день у вітальні по коліно води. (Наприклад, минулоріч відпочивали на одній із баз у Ладинці – то там будиночки біля річки стоять на палях на висоті двох метрів над землею. Той, хто проектував їх, подумав про те, що Десна може розливатися). Інше питання – зливова каналізація, яку, хочеться вірити, проектували розумні люди свого часу, втім, її треба чистити. А часто-густо решітки та труби забиті сміттям. До речі, ми ж самі кидаємо його на узбіччях доріг і воно потім зноситься стічними водами до зливнівок. Знову ж таки, питання чистоти наших доріг і тротуарів (навряд чи мер Атрошенко їздить вулицями та розсипає сміття на узбіччях.)

І, звісно, момент зміни клімату – він реально змінюється в нас просто на очах, уже маємо тропіки чи субтропіки в наших широтах. І на це також треба зважати.

І ще стосовно зливової каналізації. За технологічним університетом у лісі є цікавий об’єкт – під землею зі сторони міста тягнеться труба двометрового діаметру з перепускним механізмом, на разок як на дамбах на Стрижні. І ця вся конструкція – в напівзруйнованому стані і вже давно не працює. А, можливо, вона будувалася саме на випадок аномальних злив та відводу води з території міста.

 

Валерій ВрошкевичВалерій Ворошкевич

Дощі сильні, а зливнівки не спрацьовують, і наша влада про це раніше не подбала. Щороку підтоплює в деяких місцях і за менших опадів, але цього ніхто «не бачить».

 

 

Вадим БалінськийВадим Балінський

Підтоплення відбуваються  через старі зношені каналізаційні  мережі та «забиті» зливнівки. А ще через те, що Господь образився на Чернігів. Тому варто липень викреслити з когорти літніх місяців…

 

 

 

Максим ЦокалоМаксим Цокало

Тому що клімат такий, а ще просто йдуть дощі.

 

 

 

Юрій ЛитвиненкоЮрій Литвиненко

Великі опади по всій Україні, зливнівка не може впоратися з таким потоком води, плюс у землі надлишок вологи, вона просто її вже не вбирає.

 

 

 

 

Наталія НайдюкНаталія Найдюк

Недобре працює система відведення води, а опадів багато.

 

 

 

 

 

Вікторія СидороваВікторія Сидорова

По-перше, аномальні зливи й грози.

По-друге, погана система водовідведення. Схоже, ніхто не чекав такої негоди.

Варто звертати на це більше уваги під час ремонтів доріг і тротуарів.

 

 

37755953_1092289954273706_7864999225455542272_nОлег Головатенко

Насамперед це аномальна кількість опадів.

До аномальних опадів можна додати таку ж аномальну вологість. Земля фактично постійно у воді.

Але, на мою думку, тут усе-таки наявний комплекс проблем.

Людський чинник і зливнева каналізація.

Та це не означає, що у випадку ідеального стану каналізацій не було б підтоплень.

А людський фактор – це також захаращення природних стоків води і сміттям, і новобудовами

Ще статті по темі

Один коментар

  1. 1. Увеличение площади асфальтирования
    2. Увеличение новостроев, крышы тоже аккумулируют воду и через стоки сбрасывают на улицу
    3. Забитые ливневки, и не только по вине жителей, если кто забыл напомню что зимой у нас улицы посыпают солевоПЕСЧАНОЙ смесью которая весной вся в ливневках и оседает забивая ее
    4. Действительно анамольные осадки

Back to top button