Суспільство

Чорний хліб шкідливий для всіх птахів: чернігівський еколог розповів, чим підгодовувати пернатих

У регіональному ландшафтному парку «Ялівщина», що в Чернігові, провели зимовий облік пташок. Організатори заходу та його учасники побачили орієнтовно 30 видів зимуючих птахів. Одночасно з обліком розвішували годівнички.

Годівничок повісили чималенько – приблизно пів сотні. Тож і виникає запитання: чим підгодовувати пташок? Бо в «Ялівщині» прогулюється багато небайдужих людей, які хочуть почастувати пернатих смаколиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ялівщині провели зимовий облік пташок: виявили поширені та не дуже типові види для Чернігівщини

«Насамперед це насіння соняшника, яке люблять синиці, повзики, снігурі. Зерна вівса їдять вівсянки, чубаті жайворонки, снігурі, горобці також можуть долучатися. Насіння проса – це їжа для вівсянок, жайворонків, синиць. Сире насіння гарбуза, кавунів, динь – це трапеза для синичок і повзиків, бо воно тверде і вони його розгризають. Крихти білого хліба можна додавати для підгодівлі. Це корм для багатьох комахоїдних, але не можна давати чорний хліб, бо він шкідливий для всіх видів птахів від маленьких до великих. Плоди горобини, бузини, чорниці – найкращий подарунок для дроздів. Бур’яни, які мають насіння – лобода, кропива, лопух, кінський щавель, – це їжа, що корисна для зерноїдних птахів», – зазначає чернігівський еколог Юрій Карпенко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button