Суспільство

Храм Іоанна Богослова передали Православній церкві України

У храмі, що є пам’яткою архітектури національного значення, тривалий час перебував архів, останніми роками він узагалі не використовувався. Депутати Чернігівської обласної ради схвалили рішення про передачу в довгострокове безоплатне користування пам’ятки архітектури національного значення церкви Іоанна Богослова в Ніжині. Відповідне рішення схвалене під час чергової сесії обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові святі отці в храмі заспівали гімн України (Відео)

«Передати в довгострокове безоплатне користування управлінню Чернігівської єпархії Української православної церкви «Православна церква України» пам’ятку архітектури національного значення церкву Іоанна Богослова (охоронний номер 831), що розташована за адресою м. Ніжин, вул.Богушевича, 1», – йдеться в тексті рішення.

Священик Катерининської церкви в Чернігові о. Євген (Орда) прокоментував, що це рішення є надзвичайно важливим, оскільки останні 15 років православна громада намагалася храм повернути для проведення там богослужінь. Він уточнив, що храм використовуватиме ассирійська православна громада Ніжина. Службу ассирійською та українською мовою проводитиме священик Олег Расковалов.

«Це буде унікальний храм для Чернігівщини й України, бо в ПЦУ не так багато парафій для національних меншин», – пояснив священик. Зокрема, діють у Житомирі – грузинська, на Волині – чеська, на Буковині – пара румунських, у Запорізькій області – болгарська, тож до цього переліку приєднається й Чернігівщина.

Довідка: Церква Іоанна Богослова у Ніжині споруджена у XVIII ст. на місці однойменної дерев’яної церкви, що давно існувала на цьому місці. Фахівці вбачають у цій пам’ятці риси творчості відомого архітектора Гетьманської України І. Г. Григоровича-Барського.

Фінансування й організацію будівництва храму забезпечив повітовий предводитель ніжинського дворянства, грек за національністю Іван Тернавіот.

У XVIII-XІX ст. при церкві діяли парафіяльна школа та лікарня. Наприкінці XVIII ст. у храмі правив службу батько навколосвітнього мандрівника Юрія Лисянського. З 1926-го року в будівлі розташоване сховище архіву. У 1954–1955 роках у храмі велись реставраційні роботи.

Ще статті по темі

Back to top button