Суспільство

Чотири випадки африканської чуми свиней за пів року на Чернігівщині: яких заходів вживають спеціалісти і як убезпечити своє господарство

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – це небезпечна інфекційна хвороба свиней, що цілком безпечна для людей. Вона характеризується лихоманкою, запальними ураженнями внутрішніх органів тварин, численними крововиливами та високою смертністю. Уперше це захворювання виявив в Африці дослідник Р.Монтгомері у 1921 році. Звідси й пішла назва. На жаль, жителі нашої області також час від часу чують із новин про такі випадки.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, за останні пів року зафіксовано чотири випадки АЧС.

1) 29.03.2023 р. Дика фауна, Ічнянський національний природний парк, Ічнянська ТГ Прилуцького району (на сьогодні знято карантин з АЧС).

2) 22.07.2023 р. Приватне господарство гр. Собецька В.М, с. Новоукраїнське, Ріпкинська ТГ Чернігівського району.

3) 25.07.2023 р. ПГ «Козелецький геріатричний пансіонат», с. Часнівці, Козелецька ТГ Чернігівського району.

4) 26.07.2023 р. Приватне господарство гр. Литвиненко С.М., смт Лосинівка, Лисинівська ТГ Ніжинського району.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Анатолія Портянка, проведено епізоотичне розслідування кожного випадку захворювання на африканську чуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Десні з’явилася піна (Фотофакт)

«Ініційовано проведення засідань Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних районних державних адміністраціях, розроблені плани заходів і проводяться організаційні заходи з ліквідації та недопущення розповсюдження вірусу африканської чуми свиней, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року №111. Також Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області постійно проводить роз’яснювальну роботу серед керівників господарств і населення. Розроблені інформаційні матеріали щодо профілактики та АЧС, які активно поширюють серед населення та які опубліковано на офіційному сайті Головного управління», – повідомив Анатолій Портянко.

Спеціалісти наголошують, що тільки суворе дотримання правил утримання тварин дасть можливість уникнути спалаху захворювання та величезних економічних втрат.

«На занесення та поширення хвороби впливає людський фактор, а саме недотримання в господарствах з утримання свиней та особистих господарствах населення правил біобезпеки. Для недопущення виникнення нових осередків АЧС керівникам господарств з утримання свиней необхідно забезпечити їхню роботу в закритому режимі та постійно підвищувати біобезпеку своїх господарств. Власникам, які утримують свиней у підсобних господарствах, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни в догляді за свинями, особливо звертати на це увагу після відвідування лісів, боліт та інших місць, де можливо перебували дикі свині, не закуповувати свиней на стихійних ринках», – наголошує Анатолій Портянко.

У разі виявлення клінічних ознак захворювання або виникнення підозри на захворювання у тварин та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини особисто або за телефоном.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася: Марина Кирієнко

Ще статті по темі

Back to top button