Суспільство

День весняного рівнодення 2018: що не можна робити

У 2018 році День весняного рівнодення настає 20 березня. Суть цього унікального явища природи зводиться до того, що «в момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор».

Ця дата не тільки відзначає наступ астрономічної весни, але також є першим днем ​​за 6 місяців, коли на північному полюсі Землі вперше сходить Сонце. У народі з цим днем ​​пов’язано чимало традицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиції чернігівського писанкарства: яскраві кольори і рослинні орнаменти

У цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені, які несуть теплову енергію, падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі. Весняне і осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року.

Відзначимо, що Новий рік в деяких країнах, наприклад, Ірані, Афганістані, Таджикистані, Казахстані, Киргизстані, Узбекистані — практично у всіх країнах Великого шовкового шляху, починається саме в цей день.

Традиції Дня весняного рівнодення

Слов’яни пекли печиво у формі птахів-жайворонків. Вони вірили, що ці печива можуть залучати здоров’я на цілий рік. Також в тісто підмішували різні дрібні предмети, і по тому, що кому діставалося, ворожили про майбутнє. Обручка — швидке весілля, монета — прибуток і достаток, гудзик — обновки і т.д.

Також було прийнято підкидати печиво в небо: чим більше разів підкинеш, тим більше здоров’я отримаєш в новому році. Головки жайворонків за традицією віддавали домашнім тваринам, щоб і вони були здоровими.

У день весняного рівнодення рахували льодишки і вірили, що якщо нарахувати їх сорок штук, то все в цьому році буде добре. І ще: до опівночі на весняне рівнодення спати не лягають. Треба прислухатися, чи не пролунає тріск, гул: вважається, що це «ламається рік». Того, хто почув таємничий звук, очікує велика удача, так що в старовину найзатятіші взагалі не стуляли очей в цю ніч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поливаний понеділок – народні традиції, прикмети та звичаї

Ну а найголовніша прикмета весняного рівнодення стосується наших думок і бажань. Тут все, в загальному, просто: бажання, загадані в такий день, збуваються, думки — матеріалізуються.

Рівнодення з давніх часів вважається магічним святом, а тому навіть думки людини в цей день можуть зробити сильний вплив на подальшу долю. Тому наші предки вірили, що в цей день думати потрібно тільки про хороше, щоб в майбутньому році тільки хороше і добре.

У День весняного рівнодення ворожать на кохання. Для цього можна скористатися ворожіннями на картах Таро, класичних картах, рунах, оракул. У момент ворожіння слід зосередитися на своїй ситуації, поставити конкретне запитання, щоб отримати точну відповідь.

Що не можна робити в День весняного рівнодення

Стародавні вірили, що день весняного рівнодення — це день, коли нечиста сила має велику владу і силу. У цей день не можна думати про погане, всі негативні думки дуже швидко можуть стати реальністю.

Сумувати в День Весняного Рівнодення не можна ні в якому разі, інакше так і проведеш цей рік в зневірі і нещасно. Вважалося ніж радісніше і веселіше пройде цей день, тим краще пройде і весь рік.

У день весняного рівнодення не можна сваритися, засмучуватися, з’ясовувати стосунки з близькими. Найкраще провести цей день у колі родини або з коханою людиною.

Джерело: «Обозреватель»

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Во-первых, момент равноденствия длится несколько секунд и «плавает» из года в год, установить его можно, исходя из астрономических рассчетов. Во-вторых, у подавляющего большинства наших людей никуда не делось суеверное отношение к таким событиям. Если раньше оно ограничивалось какими-то местными «весенними» обрядами, то теперь благодаря интернету, а также подогреваемому со всех сторон любопытству, стали притягивать за уши суеверия со стороны. Мол, так надежнее будет. Короче говоря, интересуемся симптомами чужих неврозов и добавляем к своим. Кстати, в статье забыли сказать, что еще в 19 веке считалось большим делом для хозяев совершить половой акт прямо посреди земельного участка в день весеннего равноденствия или перед пахотой. Считалось, что это способствует повышению плодородия.

Back to top button