Суспільство

Держпродспоживслужба Чернігівщини розширює можливості щодо перевірки на предмет фальсифікації молочної продукції

Сучасний ринок пропонує споживачеві широкий вибір вітчизняних та імпортних продовольчих товарів. Значне розширення асортименту не обходиться без випуску підробок. Частіше всього фальсифікуються молочні продукти. Щоб знизити собівартість товару, деякі виробники замінюють молочні жири рослинними. Для виявлення подібних випадків використовують визначення жирнокислотного складу жиру, що міститься в продукті, з подальшим його порівнянням зі стандартним складом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці Держпродспоживслужби перевірили магазини і салони краси в області

Спеціалістами Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, акредитованої в системі  ISO/IEC 17025:2017, впроваджена  методика газохроматографічного визначення жирнокислотного складу жирів та жировмісних продуктів тваринного та рослинного походження.

Було проведено запуск в роботу та калібрування по американським зразкам виробництва фірми «Restek» газохроматографічного комплексу на базі Кристал 5000.2. За допомогою даного обладнання є можливість проводити по існуючим стандартам визначення складу тваринних жирів (масло вершкове, сухе молоко та ін.) та рослинних жирів (рослинні олії, маргарини та ін.) методом газової хроматографії.

Зі слів начальника головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена, найближчим часом планується підключення та запуск автоматичного дозатора ДАЖ-2М, за допомогою якого, також можливо працювати з великою кількістю проб в автоматичному режимі. Це дасть можливість поліпшити відтворюваність результатів та виключення людського фактору при введенні проби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button