Суспільство

Децентралізаційні здобутки громад Чернігівщини

Успішні проекти та ініціативи, які вдалося реалізувати громадам Чернігівської області, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» стали однією з тем обговорення в День відкритих дверей у Чернігівському регіональному офісі Програми.

Про формування спроможної громади, виклики та успіхи в цьому напрямку розповів Дмитро Федоров, Новобілоуський сільський голова. Він поділився планами розвитку економічного потенціалу громади та підвищення її спроможності.

Куликівська громада стала учасницею першого раунду проекту з модернізації ЦНАПів. Досвідом співпраці громади з Програмою «U-LEAD з Європою» поділилася Ольга Крупина, керівниця ЦНАП Куликівської селищної ради. «Ми прагнулизробити так, щоб кожному, хтовідкриваєдверінашогоЦНАПу, було не страшно. Аджевідкриваючизакритідверікабінету чиновника, проста людина часто переживає шок, не знає як сформулюватисвоєпитання. Тепернашідверіпрозорі і всіпрацівникипривітні. Ми допомагаємосформулювати проблему та розв’язатиїї», — розповіла вона. За її словами співпраця з Програмою залишила приємні враження.

Менська об’єднана територіальна громада одна з перших в області розробила стратегію розвитку за підтримки Програми. Сьогодні громада працює над реалізацією стратегічних завдань та проектів, які визначені в документі. «Робота над стратегією не закінчується після її прийняття та оприлюднення, а тільки починається. І це добре, адже наша громада має конкретний системний план дій», — зазначив Геннадій Примаков, Менський міський голова.

Ліна Савченко, начальниця фінансового відділу Сновської міської ради, розповіла про досвід створення місцевого фінансового органу, налагодження його роботи та результати участі у проекті Програми «U-LEAD з Європою» з оцінки фінансового менеджменту громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація під загрозою: Плисківська ОТГ змушена доводити свою спроможність, аби зберегти громаду (Відео)

Добровільні пожежні дружини – це надійний та потужний захист населення громади. Плисківська, Височанська, Борзнянська, Сосницька та Менська об’єднані громади впродовж 2019 року брали участь в проекті з вдосконалення системи цивільного захисту в ОТГ. Досвідом участі в ініціативі поділилася Марина Вірко, Плисківський сільський голова.

Сергій Деденко, Семенівський міський голова, розповів про діяльність Семенівської міської ради та її органу управління освітою з покращення спектру освітніх послуг у громаді. На його думку, обмін досвідом розбудови та становлення громад в Україні та області є важливим напрямком та приносить реальні результати.

А інколи створює унікальні об’єднання, як наприклад, «Освітній альянс Чернігівщини».

«Освітній альянс Чернігівщини, який об’єднав освітян громад області, – це результат навчальних візитів, які організовувала Програма «U-LEAD з Європою. Ми підтримуємо один одного, допомагаємо новачкам, організовуємо обмін досвідом по розбудові спроможної освітньої мережі в громадах, проводимо цікаві зустрічі. І ми готові приймати в свій альянс представників всіх громад області», — розповіла Олена Кресс, начальниця відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

Володимир Онищук, голова Корюківської міської молодіжної громадської організації «Альтернатива», презентував два проекти. Один, був спрямований на розвиток велоруху в Корюківській громаді за підтримки Програми. В результаті, громада спільно з експертами розробила карту велопростору, побудувала сучасну велопарковку біля школи та започаткувала уроки з безпеки дорожнього руху.

Завдяки другому проекту – «Академія громадського активіста» — майже тридцять молодих активістів з Корюківської, Менської та Холминської громад вчилися писати проекти, проводити кампанії адвокасі, отримали навички публічних виступів та дізналися як молодь може допомогти громаді розвиватися. «Молодь – це не майбутнє, а теперішнє громади», — підкреслив Володимир Онищук.

Представники громад неодноразово підкреслювали внесок програми в їх особистий розвиток та підтримку спроможності ОТГ. Також під час заходу учасники напрацювали двадцять цілей на 2020 рік за якими працюватимуть із Програмою «U-LEAD з Європою».

Нагадаємо, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»

Ще статті по темі

Back to top button