Суспільство (відео)

Децентралізація під загрозою: Плисківська ОТГ змушена доводити свою спроможність, аби зберегти громаду (Відео)

Дізнавшись про наміри влади приєднати Плисківську ОТГ до Борзни, обурені жителі громади одразу забили на сполох. Аби висловити свою позицію та довести спроможність Плисківської ОТГ, її керівництво ініціювало зустріч із губернатором.

«Я вважаю, що ми плідно працювали три роки, нічого ні в кого не просили, самі збільшували свій бюджет, працюючи дійсно для своїх жителів. І наша громада 14-та в області за всіма фінансовими показниками. Дуже боляче, коли ти щось створюєш і в тебе є перші результати, і ти розумієш, що ти це втрачаєш»,- Марина Вірко, голова Плисківської ОТГ.

Громада працює з 2017 року й об’єднує 5 сіл. Її бюджет минулого року становив 27 мільйонів.

«Ми повністю відійшли від Борзнянського району, ми відкрили Центр надання соціальних послуг, ми будуємо амбулаторію. Ми зробили співфінансування й отримали автомобіль для лікаря. Ми робимо все можливе і неможливе для наших людей. У них дійсно життя покращилось»,- Марина Вірко, голова Плисківської ОТГ.

Голова ОТГ розповіла, що зараз працюють над тим, аби залучити до роботи в громаді молодого лікаря.

«Якому обіцяємо, що забезпечимо житлом. Тому що в нас уже лікар у віці, тому нам потрібне молоде покоління, бо в нас жителі похилого віку»,- Марина Вірко, голова Плисківської ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замах на децентралізацію: вся область збурилася проти ініціатив ОДА (Відео)

Голова громади розповіла, що в ОТГ працюють три школи, в яких заробітну плату для обслуговуючого персоналу виплачують виключно з коштів громади. Працюють три садочки, чотири бібліотеки та будинки культури.

«Комунальне підприємство ми створили ще на початку. Закупили техніку: два трактори і все повністю обладнання для них. Купили службове авто, бо в нас його не було»,- Марина Вірко, голова Плисківської ОТГ.

Під тиском аргументів представників Плисківської ОТГ, громадськості та ЗМІ губернатор дав обіцянку, що об’єднання з Борзною не буде.

«Наша позиція тут у тому, що Плисківська ОТГ має працювати. Якщо там два-три роки ви попрацюєте і будуть якісь проблеми, буде проблема з фінансування, держава вимушена буде дофінансовувати вчителів, то ухвалюватиметься рішення, що десь когось об’єднати. На сьогодні, я вважаю, треба дати шанс. Тим паче, якщо люди вірять, що у них все вдасться, то чому ми маємо цю віру забирати в людей»,- Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА.

Голова Плисківської ОТГ також зазначила, що якби вони не дійшли згоди з керівництвом області, то всі напрацювання громади були б зведені нанівець. Цього разу губернатор почув жителів ОТГ, а як буде насправді – покаже час. Утім, результатами зустрічі представники громади залишились задоволені, адже конструктивний діалог дуже важливий у вирішенні подібних питань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button