Суспільство

Дива поки на сталося: старовинний панський маєток на Чернігівщині продовжує руйнуватися в бур’янах

У березні ми розповідали про старовинний панський маєток у селі Пекарів на Сосниччині. Він зберігся, але до нині стоїть пусткою. Причому дах, вікна, двері, внутрішнє оздоблення – умовні. Між тим, стіни ще міцні, бо зведені з добротної деревини. І якісні дерев’яні колони перед входом збереглися.

Також уже повідомлялося, що маєток має нового власника. Об’єкт восени 2023 року продала Сосницька селищна рада, він не перебуває в комунальній власності, а належить фізичній особі, яка представляє «Спадщина.UA».

Андрій Портний, голова Сосницької громади розповідав, що викупили цей маєток за більш ніж 200 тисяч гривень.

Після цього була надія, що маєток має шанс на щасливе відродження. Бо в інтерв’ю для ЧЕЛАЙН комунікаційниця ініціативи «Спадщина.UA» Софія Костюк розповідала, що маєток збираються впорядкувати, провести всі необхідні історичні й архітектурні дослідження. І як впорядкують, то будуть шукати доброго господаря для нього.

Але ранньою весною, коли відбувалася розмова, ніяких робіт ще не проводили, бо не дозволяла погода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старовинний панський маєток на Чернігівщині хочуть трохи впорядкувати, а потім знайти нового власника

Нині – початок серпня. Погода для ремонтів – цілком сприятлива. Тож вирішили поцікавитися у представників проекту «Спадщина.UA», як посувається справа. Але до комунікаційниці, з якою спілкувалися навесні, додзвонитися не вдалося.

Натомість вийшла розмова із Андрієм Ткачем, секретарем Сосницької селищної ради. 

За його словами, ситуація довкола маєтку поки ніяк не змінилася на краще.

«Те, що було навесні, те і є. Все на старому місці. Але, можливо, я щось неправильно знаю.

Я мав певну комунікацію з власницею і казав, що провести інформаційну кампанію, а потім нічого не робити, якось трішки не в інтересах Сосницької селищної ради. Але все залишилося, як є. Можливо, це через брак коштів чи будівничих, які можуть виконувати ці роботи. А може, вони гроші на ЗСУ направляють. Важко сказати, бо в мене немає комунікації з ними. Я можу лише припускати, а реальної картини не знаю.

Ми думали, що з нашого боку можливе певне сприяння: когось із місцевих могли б зорганізувати на якусь некваліфіковану роботу. На це ми були готові. На жаль, поки що все в нас було тільки на рівні розмов.

Але, звичайно, ми зацікавлені, щоб були позитивні зрушення в цьому питанні. Тим більше, що в такому глухому місці оживити маєток було б дуже важливо», — в коментарі для ЧЕЛАЙН сказав Андрій Ткач.

Ірина Осташко Фото – Спадщина.UA

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button