Суспільство

До «Армії відновлення» країни долучилися безробітні Козелецької та Остерської громад

Війна боляче вдарила по економіці країни, суттєво зменшилася кількість вакансій й на ринку праці колишнього Козелецького району. За інформацією Козелецької районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості сьогодні на обліку служби перебуває 377 чоловік та нараховується 9 вакансій, що в половину менше, ніж рік тому.

Для забезпечення функціонування національної економіки та життєдіяльність громадян Уряд активізував механізм залучення всіх, хто тимчасово втратив роботу до «Армії відновлення». Завдяки якому громадяни мають можливість долучитися до суспільно корисних робіт. В умовах воєнного стану ці роботи мають оборонний характер або ж слугують для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

Оплата за такі суспільно корисні роботи здійснюється на рівні мінімальної заробітної плати, яка з жовтня складає 6700 грн, тоді як середній розмір допомоги з безробіття, зокрема на Чернігівщині, становить 4346 грн. А, враховуючи, що серед отримувачів допомоги з безробіття третина отримує її в мінімальному розмірі (1000 або 1800 грн), то для них суспільно корисні роботи – це можливість поліпшити своє матеріальне становище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині перекриють одну з автодоріг

Сприяючи зайнятості жителів громади та внутрішньо переміщеним особам селищна рада співпрацює з Козелецькою районною філією Чернігівського обласного центру зайнятості. Зокрема, у громаді діють Програми з організації суспільно корисних та громадських робіт. За рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття такі роботи профінансовано в сумі 90 689 грн, за рахунок місцевого бюджету – 4 368 грн.

Стартували зазначені роботи в жовтні. Загалом до суспільно-корисних робіт в Козелецькій та Остерській громадах залучено 70 безробітних. Вони розчищали від чагарників придорожні смуги, приводили у належний стан об’єкти цивільного захисту населення, заготовляли дрова для опалення бюджетних установ, ліквідовували стихійні сміттєзвалища. До суспільно-корисних робіт у громаді долучилися 62 безробітні. Вони, зокрема, заготовили 377 м3 дров для опалення бюджетних установ громади, розчистили 4 сміттєзвалища у селах Мостище, Ставиське та смт Козелець.

Як зазначає переселенець з Донеччини пан Віктор, який через збройну агресію рф втратив і роботу, і все своє майно, що користь від таких робіт дуже велика, адже поліпшується благоустрій громади, є можливість допомогти захисникам, які виганяють ворога з території України, і фінансово підтримати сім’ю. Сам Віктор інженер-механік, після переїзду став на облік у Козелецьку районну філію Чернігівського обласного центру зайнятості та долучився до запропонованих службою суспільно-корисних робіт у громаді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Козелецька селищна рада

Ще статті по темі

Back to top button