Суспільство

«Гірке, кисле і пекуче»: харчування з корупційним присмаком від КП «Шкільне»

Баталії довкола КП «Шкільне» Чернігівської міської ради тривають уже кілька місяців. Громадські активісти звинуватили підрозділ міськради, який харчує дітей обласного центру, в розкраданні бюджетних коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову скандал: КП «Шкільне» звинувачують у розкраданні грошей

Активісти запевняють, що комунальне підприємство непрозоро та з порушенням закону витрачає державні кошти і приховує інформацію про закупівлі. Також активісти з’ясували, що минулого року збитки КП «Шкільне» зросли у 30 разів. Але водночас відбулося зростання штату зі 167 до 211 осіб. Це все на тлі того, що в педагогів Чернігова відбирають гарантовані надбавки за престижність професії та подейкують про масові скорочення вчителів у найближчому часі.

Окрім того, з міського бюджету для КП «Шкільне» було виділено 1,2 мільйона гривень «для закупівлі обладнання». Та, виявляється, обладнання закупили лише на 713 тисяч гривень. Куди поділися півмільйона гривень? Невідомо. Більше того, експерти АГС «Совість» стверджують, що КП «Шкільне» закупило обладнання за значно завищеними цінами (на 20%).

Цілком таємно: засекречені рецепти комунальної «кухні»

Від самого початку спілкуватися з активістами керівниця КП «Шкільне» Антоніна Радченко відмовилася. Надавати всю інформацію також – мовляв, комерційна таємниця. Активісти почали бити на сполох – звернулися до правоохоронних органів, депутатів і міського голови. Від правоохоронних органів поки реакції не було. Депутатські запити Антоніна Радченко ігнорує, чим порушує законодавство України. До речі, згідно зі ст. 351 ККУ (Перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради), за такі фокуси можна отримати три роки позбавлення волі. Утім, очільниця впевнена у своїй правоті.

«Нехай правоохоронні органи надають кваліфікаційну оцінку моїм діям», – заявила Антоніна Радченко.

Символізм у деталях: «Чиста політика» і прозоро – без «Prozorro»

Наприкінці травня міський голова Владислав Атрошенко, зважаючи на постійні звернення громадських активістів, наказав КП «Шкільне» провести відкритий діалог з усіма постачальниками за присутності журналістів.

2018-06-21_130044

Міський голова дав письмове доручення провести діалог з усіма постачальниками у відкритому режимі та в присутності громадських організацій, яких також цікавлять ці питання. Головна вимога – треба зробити це публічно.

Сьогодні, 21 червня, в прес-центрі «Чиста політика» цей «діалог» і відбувся.

Захід чомусь провели у форматі брифінгу, назвати його громадським обговоренням язик не повертається. Та про все по порядку.

Усе відбувалося «класично»: спершу прозвітувала про досягнення і перемоги комунального підприємства Антоніна Радченко. Потім кілька слів сказав основний постачальник продукції до КП «Шкільне» – засновник ТОВ «Мікспрод-Чернігів» Віталій Лосєв.

35760328_794286354112570_676993537132199936_n

З його слів стало відомо, що продукцію його фірма постачає до чернігівського комунального підприємства за домовленістю – без тендерів і аукціонів у системі публічних закупівель «Prozorro». Віталій Лосєв також заявив, що ТОВ «Мікспрод-Чернігів» за аналогічною схемою працює й з іншими містами – Прилуки, Ічня, Конотоп, Броварський район тощо.

«Ми брали участь через «Prozorro». 2-3 перемоги в нас було. До прилуцького дитячого будинку ми постачали соки і кондитерку. А загалом не беремо участі в торгах», – зазначив Віталій Лосєв.

Дивно, але в реєстрах наведена інформація про 4 тендери, в яких перемогло ТОВ «Мікспрод-Чернігів».

2018-06-21_131500

І жоден із тендерів не пов’язаний із дитячою школою. Очевидно, Віталій Лосєв просто переплутав і мав на увазі інше підприємство, пов’язане з ним.

2018-06-21_133255

За даними аналітичної системи «YouControl», Віталій Лосєв через Владислава Новоградського (нинішній керівник ТОВ «Мікспрод-Чернігів») пов’язаний із ТОВ «Продмакс-Чернігів», яке й продавало соки в прилуцький дитячий будинок.

соки

ТОВ «Мікспрод-Чернігів» (щоправда, без тендерів) дійсно постачає до Прилуцького обласного дитячого будинку «Надія» продукцію – тільки не соки, як назвав пан Лосєва, а мед. Дуже багато нестиковок і плутанини.

А тепер найцікавіше! Дивно, але за даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, ТОВ «Мікспрод-Чернігів» не отримувало від управління освіти Чернігівської міської ради (КП «Шкільне» підпорядковується цьому управлінню) жодної копійки.

2018-06-21_134650

Більше того, загалом жодної копійки від Чернігівської міської ради. Принаймні прозоро. Невже трансакції між КП «Шкільне» і ТОВ «Мікспрод-Чернігів» відбуваються у вигляді занесення конвертів?

«Астанавітєсь»: гібридний брифінг з елементами режисури

Повертаємося до брифінгу в «Чистій політиці».

Коли Антоніна Радченко і Віталій Лосєв завершили свої виступи, активісти і журналісти почали ставити їм незручні питання. Здивувала поведінка модераторів, які запропонували припинити брифінг і перевести спілкування в неформальне. Серед присутніх це викликало обурення. Тому деякі слизькі запитання все ж таки прозвучали.

На запитання, чому КП «Шкільне» не надає інформацію про ціни та відфутболює депутатські запити (пряме порушення закону), Антоніна Радченко відповіла, як і раніше, – комерційна таємниця.

Куди поділися зниклі 0,5 мільйона?

«А чому ви вважаєте, що ми повинні освоювати одразу всі кошти», – запитала Антоніна Радченко.

Чому збитки КП «Шкільне» зросли у 30 разів?

Відповіді не почули…

Стосовно «відкритого громадського обговорення», то сьогодні, 21 червня, у прес-центрі «Чиста політика» такого не відбулося. Цей захід можна назвати як завгодно, але не публічним громадським обговоренням!

Війна за правду

Зважаючи на суспільний резонанс і небажання комунального підприємства оприлюднювати інформацію про свою діяльність, редакція «ЧЕЛАЙН» підготувала і направила відповідні запити до кількох відомств. Зокрема і на адресу КП «Шкільне». У разі, якщо наш запит буде проігнорований, ми звертимемося до омбудсмена. Громада має право знати правду!

Ще статті по темі

Back to top button