Суспільство

Догляд за саджанцями гвоздики: полив, підживлення та обрізка

Ця пахуча та елегантна квітка відмінно росте в наших широтах. Він невибагливий у догляді і гарний. Безліч доступних у магазині Florium видів та сортів гвоздики у поєднанні з іншими садовими рослинами дозволяють створити унікальні композиції. У солітерних посадках можна використовувати рослини різної висоти з квітками різних забарвлень та діаметрів, домагаючись найбільш привабливого поєднання кольорів.

Вибір місця посадки

Виростити гвоздику можна з насіння, а також вегетативними способами:

  • відведеннями;
  • черенками.

Гвоздика садова воліє рости у вапняному або суглинистому і при цьому добре дренованому родючому грунті. Рівень pH — нейтральний або лужний.

Якщо необхідно додатково дренувати грунт, рекомендується використовувати садову гальку або пісок для важкої глинистої землі. Додаючи ці матеріали, можна дренувати і ґрунт із високим рівнем ґрунтових вод.

Рослина стійка до посухи, легко переносить обмежений водний раціон і при цьому не потребує спеціального догляду. Вирощування гвоздик, прикраса та зонування ними ділянки доступне навіть для садівника-початківця.

Полив

Гвоздика — квітка самостійна. Після посадки потребує лише періодичного поливу. При цьому багаторічні види радують своєю посухостійкістю, хоча, звичайно, потребують додаткового поливу в жарку і посушливу пору року. Робиться це в міру необхідності, зазвичай, достатньо одного разу на тиждень.

Більше уваги слід приділити рослинам першого року життя, які потрібно поливати частіше через слабкорозвинену поверхневу кореневу систему. Також частішого зволоження грунту потребує китайська і садова гвоздики. Під час поливів намагайтеся не допускати потрапляння рідини на бутони.

Не дозволяйте формуватися твердій скоринці у прикореневій зоні рослини. Оптимально розпушувати ґрунт на наступну добу після поливу, робити це слід акуратно, щоб не пошкодити ніжні стебла та поверхневі корені гвоздики.

Підживлення

Багатолітня гвоздика невимоглива до харчування та спеціального догляду. Тут діє звичайне правило двох підживлень перед початком цвітіння і після його закінчення або восени.

  • Традиційно перше підживлення здійснюється азотними добривами, що повинно сприяти більш яскравому забарвленню та формуванню великої кількості бутонів.
  • Друге підживлення, яке зазвичай поєднують з обрізанням, повинно містити фосфор і калій, а також азот, магній та інші мікроелементи.

Постійне внесення кожні 10-14 днів добрив виконується при обробці гвоздики на торф’яному субстраті.

Обрізання гвоздики

Гвоздика садова може цвісти довше, ніж звичайно. Для цього необхідно видаляти зів’ялі квіти, що дозволить рослині зберегти поживні речовини для нового цвітіння. При цьому багаторічна гвоздика здатна захоплювати території розповсюдженням насіння самосівом, тому після закінчення цвітіння краще зрізати всі квітконоси.

Більшість сортів також добре реагує на обрізку після цвітіння, коли зрізаються і пагони на 10-15 сантиметрів. Вона стимулює зростання свіжих пагонів і може сприяти повторному цвітінню наприкінці сезону.

Підсилити розгалуження кущів можна прищипуванням. Після обрізки рослину рясно поливають і при необхідності проводять підживлення. У цьому випадку на кущиках з’являється нова зелень, яка радуватиме вас до кінця сезону.

Захист від хвороб та шкідників

Гвоздика відрізняється міцним імунітетом і рідко уражається хворобами. Однак при надмірному поливі та дощовому літі рослина може підчепити борошнисту росу або іржу.

Для протистояння грибковим хворобам використовуйте системні фунгіциди. За потреби повторіть обробку через 3 тижні. Для позбавлення від борошнистої роси використовують препарати на основі сірки.

Літня спека провокує активність павутинного кліща. Його наявність можна визначити за мармуровим малюнком на ніжному листі квітки. Для боротьби з павутинним кліщем застосовують інсекто-акарициди.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button