Суспільство

Догулятися до депресії та перетворити різдвяні вихідні на свято шлунка: поради психолога, як цього уникнути

48967449_595586930870139_8997920948560592896_nСвяткування Нового року, безперечно, має бути веселим і запальним, проте і тут треба знати міру. Кандидат психологічних наук і доцент кафедри екологічної психології НУЧК імені Т.Г.Шевченка Олена Гірченко наголошує на тому, що не варто надто веселитися. Адже перенасичення розвагами може призвести до того, що надалі людина почуватиметься спустошеною й апатичною. Тому, святкуючи Новий рік, необхідно тримати себе в руках і контролювати власні емоції.

Не піде на користь і різка зміна святкового настрою на буденний. Аби уникнути перепадів, варто заздалегідь подбати про продовження своєї радості. Для цього психолог радить зафіксувати всі яскраві моменти свята та передивитися їх уже після закінчення гулянь.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, як святкуватимуть Новий рік

«Радість має продовжитися та запам’ятатися. Ми маємо знати про те, що необхідно сфотографуватися, приготувати подарунки, може, навіть щось для себе. Тоді всі ці речі нагадуватимуть нам про той настрій, що був у нас під час святкування, піднесений стан продовжиться, а вихід на роботу не буде безрадісним і важким», – розповіла психолог.

А вийшовши на роботу, поділіться з колегами своїми враженнями від свята, таким чином ви зможете поступово долучитися до роботи.

Психологи не радять різко хапатися за службові справи. Краще плавно розпочати з найголовніших робочих питань, а все другорядне виконувати по мірі завантаження.

«Одразу почати працювати з максимальною віддачею буде дуже складно. Але ніхто і не очікує, що процес запуститься з тим самим темпом, що й до свят. Але, якщо принісши в роботу трошки радості, ми пам’ятатимемо про свої обов’язки, то поєднати приємне з корисним буде не так уже й складно», – зазначила Олена Гірченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради, як провести Новий Рік, або Новорічні традиції жителів Чернігівщини

Окрім цього, психолог рекомендує не забувати і про своєрідну рефлексію. Наприкінці року варто його проаналізувати. Насамперед необхідно згадати приємні моменти, а вже потім те, що не склалося. Подумати, що стало причиною невдач.

«Обдумуючи ті бажання та мрії, які ви хотіли б втілити в новому році, насамперед треба замислитись, що вже зроблено для їх здійснення, а що можна було б зробити, але не склалося. Продумайте результат на майбутнє, чого саме ви хочете. Намалюйте в голові план на наступний рік, що ще можна зробити для втілення мрій», – радить фахівець.

Що стосується самого процесу гуляння, то Олена Гірченко зазначає, що не варто в різдвяні вихідні наминати смаколики з новорічного столу. Адже свято треба влаштовувати не для шлунка, а щоб зарядитися позитивними емоціями. Краще присвятити час спілкуванню з друзями та рідними, прогулятися на свіжому повітрі, долучитися до масових веселощів.

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button