Суспільство

Доля медсестер і сільських ФАПів: нюанси медичної реформи

Медична реформа, яка наразі відбувається в нашій країні, передбачає, що з 1 квітня потрапити до спеціаліста вузького профілю можна буде тільки із направленням від терапевта, з яким укладено договір.

До вказаної дати – рукою подати, проте ніхто жодних договорів ще не підписував. До того ж, терапевти зізнаються, що самі про це ще нічого не знають.

Тим часом у працівників сільських ФАПів і амбулаторій виникають побоювання, що пацієнти оберуть собі сімейних лікарів, а медсестри і фельдшери залишаться без роботи.

Як бачимо, непростих запитань вистачає. Тож ЧЕline вирішив поцікавитися в Петра Гармаша, начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, яких новацій варто очікувати в медичній сфері після 1 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун хоче карати лікарів за видачу фальшивих довідок про вакцинацію

Коли можна буде підписати угоду з сімейним лікарем?

Дійсно, кампанія з оформлення декларацій стартуватиме з 1 квітня. А з 1 липня мають запрацювати механізми фінансування первинної ланки медицини через Національну службу здоров’я. Цього тижня ми мали розмову з Міністерством охорони здоров’я на цю тему. Наступного тижня плануємо її продовжити. Бо ця вся кампанія одночасно розпочнеться по всій території України.

Також із наступного тижня почнемо отримувати спеціальні інформаційні плакати. У них будуть чіткі роз’яснення, коли і в який термін треба пацієнтам звернутися до медичного закладу, як підписувати декларації, визначитися з лікарем та інші потрібні дані.

Паралельно інформація поширюватиметься через ЗМІ, зокрема телебачення, де транслюватимуть роз’яснювальні ролики. Зараз очікуємо від Міністерства координації дій на території всієї держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські лікарі оригінально привітали жінок зі святом

Яке майбутнє в працівників сільських ФАПів і медсестр, адже вони хвилюються, що пацієнтів заберуть лікарі, а їм роботи не буде?

Питання про скорочення ФАПів, і людей, які в них працюють, зараз ніхто навіть не порушує. На часі – зміна фінансування первинної ланки медицини, а також підписання угод або декларацій на обслуговування людей сімейними лікарями. У будь-якому разі один сімейний лікар – у полі не воїн. У нього мають бути помічники – ті ж фельдшери й медичні сестри, тим паче в сільській місцевості. Бо на селі не вистачає терапевтів і сімейних лікарів. Також є проблемні питання щодо укомплектованості тих же ФАПів. Тож вони на первинній ланці працюватимуть.

Ми сподіваємось, що фінансування вистачатиме на всю мережу, яка нині є. Тим більше, в селах медичні працівники, які обслуговуватимуть людей похилого віку, отримуватимуть фінансування з коефіцієнтом.

Звісно, попереду багато роботи, але медики зацікавлені в тому, щоб відбулася ця компанія, щоб кожен пацієнт обрав сімейного лікаря або дільничного терапевта, щоб усі підписали угоди, і медична служба працювала ефективно.

Що буде з лікарями, з якими ніхто не захоче підписувати угоди?

Їм або доведеться переглядати своє ставлення до пацієнта, або визначатися із подальшим працевлаштуванням.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Судя по статье,семейный врач,обязан будет содержать санитарку,которая по нынишним временам,получает зарплату больше,чем медсестра и семейный врач.А стоматолога,который сейчас в штате семейной амбулатории,куда денут?Так,что перспективы по зарплате не такие уж и радужные!

  2. Гармаш ніби не знає ,що на Чернігівщині катастрофічно не вистачає лікарів первинної ланки і що буде з тими людьми для яких не вистачить лікаря ?

Back to top button