Суспільство

Досвідчена українська мандрівниця поділилася враженнями від відвідин Чернігівщини

Анастасія Донець живе та працює в Кам´янці-Подільському. Вона екскурсовод і засновник туристичного клубу «Кіт у чоботях». Жінка дуже багато подорожує Україною як у справах, так і для себе. Цього року Анастасія побувала на Чернігівщині, яка дуже вразила досвідчену мандрівницю.

Перше, на що звернула увагу Анастасія Донець, – історичні та культурні пам´ятки в обласному центрі в гарному стані.

«У Кам´янці-Подільському я постійно працюю в осередку старого міста – це територія національного заповідника. Мені здавалося, що в нас відбудовують місто досить непогано. Коли ж я побачила збереження пам´яток у Чернігові, то навіть позаздрила, бо вони в прекрасному стані, видно, що ними займалися спеціалісти», – зазначила Анастасія Донець.

За її словами, Чернігів особливий. Серед інших міст він вирізняється тим, що тут збереглася дерев´яна архітектура. А її оздоблення стало справжнім відкриттям для мандрівниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Англомовне тревел-шоу розпочало зйомки туристичних відеороликів про Чернігівщину (Фото)

Здивувала її й архітектура Київської Русі, зокрема П´ятницька церква, Борисоглібський собор і колегіум на Валу.

«Це як доторк через тисячоліття. На них скільки не дивишся, завжди відкриваєш щось нове. Дуже добре, що храми завжди відчинені і до них можна потрапити в будь-який час. Також мені дуже сподобалися оці семаргли. У Чернігові ця тема дуже розкручена, вони навіть на огородженнях. На цих міфічних істотах зробили цілий бренд», – каже Анастасія Донець.

Відзначила вона і чернігівців.

«Ми неправильно набронювали номери для ночівлі. І мені сподобалось, що працівники готелю з розумінням до цього поставилися. Не сказали, що це наші проблеми. Ми їм ніхто, але вони допомогли нам забронювати інший готель. Хостели тут дуже класні, чисті, європейські та з гарною атмосферою. У них працюють дуже хороші люди. Ми вже багато де були і нам дійсно є з чим порівнювати. Чернігів у цьому сенсі полишає по собі дуже позитивне враження», – розповідає Анастасія Донець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині визначили п’ять туристичних магнітів

На Чернігівщину вона потрапила під час карантину. Областю подорожувала  три дні. За цей час встигла побували не лише в самому місті. Відвідала й Голубі озера.

«Зазвичай, коли видобуток породи закінчується, то кар´єр залишають так, як він є. Його затоплює водою, там усе загаджено. А Голубі озера – це приклад того, як класно можна розпорядитися кар´єром, який уже не потрібен для видобутку піску. І побувавши там, я здійснила свою мрію. У нас на Поділлі є ріки, але там не завжди чисті береги і просто не було де купатися. А на Голубих озерах дуже чудово, фото там вдаються просто казкові», – ділиться враженнями мандрівниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові можливості для гостей Чернігова: туристам запропонували бота, що дає знижки на низку послуг

Побувала вона і в Козельці, який також запам´ятався Анастасії Донець своєю архітектурою та історією.

«Є небагато місць в Україні, де залишились гетьманські могили та місця спочинку наших державотворців. Це місто пов´язане з Бетховеном, там є унікальна барокова церква. Цим хизувалась би кожна країна», – зазначає мандрівниця.

За її словами, є такі місця, куди обов´язково треба возити всіх школярів під час окремих патріотичних екскурсій – це Київ і Чернігів.

Мандрівниця планує ще повернутися на Чернігівщину. Насамперед вона хоче з´їздити до Седнева. Є й цілий план відвідин інших видатних місць області. Сюди вона привозитиме і туристичні групи. Та наразі повноцінному туризму заважає карантин.

На рахунку Анастасії Донець чимало українських міст, де вона встигла побувати. Серед них вона виділяє Острог, який є містом наукової слави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині оновлюватимуть туристичні дороговкази

Окрім екскурсій, Анастасія Донець і туристи, з якими вона працює, часто відвідують тури, пов´язані з активним відпочинком, наприклад, прогулянки Карпатами.

«Навколо Кам´яця-Подільського є парк «Подільські Товтри», де так само цікаво подорожувати пішими переходами, як і в Карпатах. Саме такі прогулянки стають дедалі популярнішими і їх можна впроваджувати в будь-якому регіоні. Також великий попит на сплави річками. Цього року в Кам´янці-Подільському ми фактично щотижня це проводили. Але екскурсії все одно найпопулярніші», – каже Анастасія Донець.

За її словами, дуже часто люди беруть участь у турах вихідного дня. Це одноденні поїздки найвизначнішими місцями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button