Суспільство

Друга зміна шкодить дітям: лікарі назвали недоліки пообіднього навчання

Друга зміна навчання в школах часто викликає серед батьків досить суперечливе сприйняття. По-перше, незручно. Скасовуються спільні сімейні виходи з дому: одні – на роботу, інші – до школи.

По-друге, порушення звичного денного розпорядку, що буде і в студентські роки, і на роботі.

По-третє, в інтернеті безліч інформації, наче навчання краще сприймається зранку, а вечірнє сприйняття знань гірше.

По коментар стосовно негативу чи позитиву від другої зміни ЧЕline вирішив звернутись до чернігівських медиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчання в лікарнях: у Чернігові прокоментували таку можливість

«Загалом друга зміна безпосередньо на здоров’я дітей не впливає. Такого не спостерігається, щоб до нас, у лікарню, більше зверталися діти, які відвідують уроки в другу зміну. Все залежить від режиму дня в сім’ї – навчання, харчування, сон тощо. Якщо правильно організувати розпорядок дня за умови другої зміни, все буде добре. Серед негативних моментів можу відзначити те, що діти пізно повертаються додому, взимку вже темно. Це складно. Особливо, якщо школа далеко від місця проживання. Також негативно може впливати те, що діти зранку йдуть на різноманітні спортивні секції, а на уроки приходять втомлені. А загалом про інші негативні впливи такого навчання я сказати не можу», – пояснює Ірина Дударенко, завідувач шкільного відділу другої дитячої поліклініки.

У Чернігові друга зміна в школах досить поширена. Так, за інформацією чернігівського міського управління освіти, в другу зміну в місті навчаються 153 класи, 4508 дітей. Це 16% загальної кількості учнів у школі. Друга зміна практикується в 15 школах міста. Освітяни пов’язують це із завантаженістю шкіл, великою кількістю учнів. Через це саме таким чином має організовуватись  навчальний процес.

«Друга зміна відповідає всім нормам. Не шкодить здоров’ю дітей», – запевняють освітяни.

Загалом у школах міста друга зміна починається в проміжок часу від 12.00 до 13.00 і закінчується залежно від кількості уроків у часовий проміжок від 17.00 до 19.00.

Практикується вечірнє навчання з 5 класу. Початкова школа традиційно навчається зранку.

Ще статті по темі

Back to top button