Суспільство

Духовні баталії прикордоння: служителі УПЦ (МП) приватизували церкву, капличку та частину кладовища у Сновську

Нещодавно ми розповідали вам про духовне протистояння на прикордонні Чернігівщини. Нагадаємо, у Сновську 21 січня 2024 року провели в останню путь двох Захисників України. Літію за загиблими Героями відслужив протоієрей Андрій, настоятель храму Преображення Господнього, ПЦУ. Відспівувати загиблого довелося просто на вулиці, адже процесію не пустили до каплички, розташованої на місцевому кладовищі – двері приміщення були під замком.

Пізніше з’ясувалося, що частину місцевого кладовища та капличку кілька років тому приватизували представники УПЦ (МП), як і будівлю місцевої церкви.

«Там викуплена земля і, відповідно, вони побудували на своїй землі цю капличку за власний кошт. Ця земельна ділянка викуплена дуже давно, ще до того, як я став мером Сновська»– прокоментував для «ЧЕЛАЙН» сновський міський голова Олександр Медведьов.

Щоб прояснити ситуацію та розібратись у тому, на підставі чого та коли храм, капличка та земля біля неї були передані у приватну власність Релігійної громади УПЦ міста Сновськ, ми направили офіційний інформаційний запит до Сновської міськради. Отже, якщо коротко, то з відповіді на наш офіційний запит маємо таку інформацію:

Земельна ділянка, на якій розташована капличка – комунальна власність територіальної громади, що перебуває в постійному користуванні Релігійної громади Української православної церкви м. Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії;

Місцева капличка на правах приватної власності належить Релігійній громаді Української православної церкви м. Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії;

Будівля Свято-Миколаївської церкви міста Сновськ Чернігівської області перебуває в приватній власності Релігійної громади Української православної церкви м.Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії.

А зараз пропонуємо розібратися докладніше, опираючись на надані факти.

Земельна ділянка, на якій розміщена капличка: 

Загалом міське кладовище складається з двох ділянок площею 8,4452 га і площею 1,2548 га (землі загального користування);

Відомо, що земельна ділянка на території місцевого кладовища, на якій побудована вищезгадана капличка, перебуває в комунальній власності територіальної громади. Утім, наразі, відповідно до рішення сесії Сновської міськради, вона є в постійному користуванні Релігійної громади Української православної церкви міста Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії.

Рішення про затвердження проєкту землеустрою та надання земельної ділянки в постійне користування було ухвалене під час сесії Сновської міськради, що відбулася 9 липня 2013 року. Відповідний документ підписаний тодішнім міським головою Сновська Романом Зубом.

Простіше кажучи, частина місцевого кладовища Сновська перебуває у володінні місцевих представників УПЦ без визначеного терміну експлуатації, згідно зі статтею 92 Земельного кодексу України, в якій ідеться, що право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння та користування земельною ділянкою, яка перебуває в державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Варто звернути увагу, що йдеться про земельну ділянку площею 0,0500 га.

Капличка на території місцевого кладовища:

Капличка, що розташована на території кладовища в місті Сновськ, не перебуває в комунальній власності Сновської міської територіальної громади, а належить на праві приватної власності Релігійній громаді Української православної церкви м. Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії.

Зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 7 грудня 2013 року. 

Варто звернути увагу, що йдеться про капличку – обєкт нежитлової нерухомості загальною площею 75,5 квадратного метра.

Будівля Свято-Миколаївської церкви міста Сновськ:

Будівля Свято-Миколаївської церкви міста Сновськ Чернігівської області не перебуває в комунальній власності Сновської міської територіальної громади. Згідно з відомостями, цей об’єкт нерухомості перебуває в приватній власності Релігійної громади Української православної церкви м.Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії. Право власності зареєстроване 09.10.2014 року на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 10.10.2014 року, виданого Реєстраційною службою Щорського районного управління юстиції Чернігівської області.

Варто звернути увагу, що йдеться про об’єкт нежитлової нерухомості загальною площею 724,4 квадратного метра.

Земельна ділянка, на якій розташована Свято-Миколаївська церква міста Сновськ:

Фактично земельна ділянка перебуває в комунальній власності Сновської міської ради, територіальної громади. Утім, наразі вона перебуває в постійному користуванні Релігійної громади Української православної церкви м. Сновськ Чернігівської області Свято-Миколаївської парафії Чернігівської єпархії.

Підставою для реєстрації права постійного користування землею є рішення Сновської міської ради 31 сесії 6-го скликання від 9 липня 2013 року.

Варто звернути увагу, що йдеться про земельну ділянку площею 0,3560 га.

Отже, наразі прикордонний Сновськ можна вважати осередком «руского церковного міра», зважаючи на ситуацію з приватними капличкою та храмом, а також правом безстрокової власності на землю, на якій вони розташовані.

Хоча ця історія має і позитивний сценарій розвитку, що передбачає повернення у власність громади зазначених об’єктів нерухомості. Але про це – вже в наступних наших публікаціях.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button