Суспільство

Нові подробиці духовного протистояння в Сновську: капличку і частину кладовища приватизували представники УПЦ (МП)

Нещодавно ми розповідали вам про духовне протистояння на прикордонні Чернігівщини. Нагадаємо, у Сновську похоронну процесію з загиблим воїном не пустили до каплички, в якій править священник УПЦ.

Наразі відомо про новий хід подій: 28 січня 2024 року в Сновську відбулось прощання із Захисником України, солдатом Володимиром Приходьком, який загинув на війні. Літію за загиблим Героєм відслужив протоієрей Андрій, настоятель храму Преображення Господнього ПЦУ (м.Сновськ). Отець Андрій розповів, що цього разу вдалося зайти до каплички і належно попрощатися з воїном українською молитвою.

«Після того як ситуація (коли нас не пустили провести заупокійну літію в приміщенні каплички) отримала розголос, я вкотре мав діалог з місцевою владою та представником церкви УПЦ міста Сновська. Після розмови представник УПЦ дозволив нам провести літургію в капличці, за умови, що під час неї він перебуватиме всередині. Звісно, я не був проти», — зазначає отець Андрій.

Загалом, в Сновську настоятель храму Преображення Господнього ПЦУ отець Андрій служить вже понад 6 місяців. З його слів 28 січня 2024 року він вперше зміг потрапити до приміщення каплички та провести там заупокійну літію.

«Так, нам вдалось зайти всередину та провести заупокійну літургію в приміщенні каплички. Чи був в той час там представник УПЦ я не знаю. Особисто я його не бачив, але місцеві говорили, що поряд з приміщенням бачили його автомобіль. Утім, навіть якщо це дійсно було так, то нічого страшного я у цьому не бачу. Адже якщо це був його спосіб впевнитись в тому, що я не маю нічого злого на меті, нехай буде так», — зазначає отець Андрій.

Звісно ж нам стало цікаво, чому представники УПЦ (МП) міста Сновська дозволяють собі забороняти проводити літургії в приміщенні каплички, яка знаходиться на території місцевого кладовища та, за логікою, мала б бути комунальною власністю. Як виявилось, вищезгадана капличка – приватна власність УПЦ (МП).

«Там викуплена земля і відповідно вони побудували на своїй землі цю капличку за власний кошт. Ця земельна ділянка викуплена дуже давно, ще до того, як я став мером Сновська», – прокоментував для «ЧЕЛАЙН» Сновський міський голова Олександр Медведьов.

Як мінімум, це дуже дивна ситуація, що частина кладовища – це чиясь приватна власність.

Ми слідкуватимемо за подальшим розвитком духовних баталій Сновська та інформуватимемо про це вас.

Спілкувалась Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button