Суспільство

Екологи знайшли на Чернігівщині рідкісний їстівний гриб-баран (Фото)

Тепла вереснева погода дала можливість екологам Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка продовжити вивчення лісових природоохоронних територій Березнянського лісництва. Дослідження тривають і в жовтні, допоки дозволяє погода.

 Проведені «у полях» вихідні дають уявлення про сучасний стан цих територій, можливість нових флористичних знахідок і геоботанічних обстежень різних типів лісу. 

Під час експедиційних виїздів завідувач кафедри екології, географії та природокористування Юрій Карпенко й аспірант кафедри Євгеній Асмаковський виявили локалітети трьох видів із Червоної книги України (плаун колючий, лілія лісова, коручка чемерниковидна) та шістьох видів судинних рослин регіонального рівня охорони. Цікавою знахідкою також був гриб-баран (листовня кучерява), теж занесений до Червоної книги України.

«Цей гриб ще називають бараняча голова. Він у нас дуже мало поширений. Зустрічається в старих ділянках соснового лісу. Зазвичай він росте на пнях, зрізах, зрубах. Характерний для правобережжя України, тобто для західних областей, передгір’я Карпат. У моєму житті це перша знахідка такого гриба.

Він їстівний, дуже смачний. Наші колеги вже його куштували. Всі живі і здорові. А знайшли його у хвойних лісах між Бігачем і Березною», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стирається обличчя старого Чернігова: від будинку Полторацьких залишилися тільки спогади (Фото)

Обстеження, які проводять науковці, показують репрезентативність лісових територій, особливо ділянок дібров, вільшняків та острівців із насаджень ялинників. Ялинові ділянки мають різновікову представленість, спостерігається самовідновлення ялини звичайної з формуванням бореального видового комплексу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button