Суспільство

Екзотичний рай: чоловік із Городні розводить декоративних птахів і вирощує лимони (Фото)

Коло захоплень городнянця Олександра Мурашка дуже широке, але всі вони так чи інакше пов’язані з чимось екзотичним і незвичайним. А почалося все ще в дитинстві, коли, вирішивши розводити голубів, випросив парочку в знайомого. Хоч то й були звичайні міські птахи, але вони настільки захопили юнака, що він перечитав силу-силенну спеціальної літератури, вивчаючи їхні породи, поведінку й особливості розведення. Поступово колекція Олександра збільшувалась і налічувала понад 15 порід декоративних голубів, ціна за одну особину деяких елітних порід сягала кількасот доларів. Про це повідомляють «Новини Городнянщини». Займаючись розведенням цих птахів, він на практиці виявляв слабкі сторони та переваги кожної породи. Нині в його голуб’ятнику залишились улюблені – «ростовські кольорові» та «новочеркаські чорнохвості».

Вдовольняючи свій потяг до екзотичних птахів, Олександр Мурашко звернув увагу на фазанів. Їхнє яскраве забарвлення та різноманітність видів не залишають байдужими жодного поціновувача. Для розведення городнянець обрав золотого та срібного фазана і залишився задоволений породою. Особливою ж окрасою подвір’я Олександра Мурашка вже понад десяток років залишаються павичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парку природи на Чернігівщині бейбі-бум

«В цю птицю я закохався з першого погляду і відразу вирішив завести її у себе», – розповідає про своїх улюбленців Олександр. «Для цього прискіпливо вивчав особливості різних порід павичів. Особливу увагу, звісно, звертав на самців, бо, як відомо, саме вони – окраса свого виду. Наприклад «євемський» – дуже великий та яскравий самець, його довжина від дзьоба до кінчика хвоста сягає трьох метрів. Але цей птах водночас один із найвибагливіших у розведенні, до того ж дуже дорогий – до тисячі доларів за пташеня-підлітка. Мої павичі породи «чорнорилий». Вони доволі адаптовані для нашої місцевості. Були часи, коли їхня чисельність на моєму подвір’ї доходила до 25 особин. Аби цей птах досяг зрілості та зміг показати себе в усій красі, треба три роки, лише в цьому віці він уже готовий до розмноження», – зазначає чоловік.

Олександр зізнається , що за день його пташине царство з’їдає відро зерна, крім того, для своїх птахів він закуповує насіння соняшника – їхній улюблений смаколик. Тож загалом на день витрачається більше ста гривень лише на корм. Він розповів про корисну для господарства особливість павичів.

Виявляється, вони полюбляють ласувати колорадським жуком, причому як дорослим, так і в стадії личинки. Господар залюбки користується цим фактом і немає проблем із надокучливими шкідниками. Такі уподобання в їжі мають і фазани, але через те, що ці птахи літають, їм поласувати колорадом вдається рідко. Ще однією особливістю павичів є їхній голосний крик. За словами Олександра, його улюбленців іноді чути за півкілометра.

Екзотичні птахи на подвір’ї потребують особливого оточення. І тут у невтомного любителя є що показати. Окрім черешень, персиків, абрикосів, він уже багато років успішно вирощує лимони сорту «павлівський», саме цей сорт виявився оптимальним для кімнатного вирощування. На відміну від вибагливого, хоч і смачнішого «мейєра».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Творець водоспадів: чернігівець власноруч створив дивовижну конструкцію

«Були спроби вирощувати й інші смачні екзоти. Придбав саджанці бананів, але вони так і дочекався плодоношення, бо ця рослина потребує тепличного клімату та високої вологості. Вдавалося отримувати плоди мандаринів і гранату. Важливо підібрати правильний сорт і спосіб догляду за рослиною», – ділиться чоловік.

За понад три десятки років кого і чого тільки не розводив Олександр Мурашко, і майже все вдавалося. Одним із перших у районі почав утримувати фредок, були в нього нутрії, ондатри, а про звичних кролів, курей та іншу домашню живність вже й згадувати не треба. Нині ж екзотичного поголів’я значно поменшало.

«Розведення та утримання декоративних птахів стало нерентабельне. Коштує ця краса недешево, а у людей тепер багато інших проблем, тож мабуть не до милування пташками. Я часто відвідую різноманітні виставки і там звернув увагу, що молоді серед селекціонерів і розводників майже зовсім нема. Тепер у них інші захоплення», – зазначає Олександр.

Мабуть, щоб розбудити в молодому поколінні цікавість, господар екзотичного подвір’я гостинно відкриває двері для всіх охочих. Помилуватись його птахами приходять малюки з дитячих садків міста, школярі та просто перехожі. Він залюбки залучає до догляду за птахами свого трирічного сина Георгія. Олександр зізнається, що має безцінний досвід, набутий роками особистої практики, який стане в пригоді будь-кому, хто наважиться на розведення чи утримання декоративних птахів.

Ще статті по темі

Back to top button