Суспільство

Екзотика по-сновськи: парочка страусів живе в селі Гвоздиківка

Уже кілька років у Сновській громаді практикується цікава розвага: спостереження за незвичними для нашої місцевості пернатими – страусами. Парочка цих найбільших у світі птахів живе на території бази Михайла Росіка в селі Гвоздиківка Сновського району.

Власник екзотичних птахів розповів журналісту ЧЕline, що маленьких пташенят, імовірно, породи африканський страус, купив 7 років тому під Києвом на фермі, де їх розводять. Мовляв, над мотивами такого вчинку довго не замислювався, просто захотілося завести їх, та й усе. Це потім з’ясувалося, що доглядати за ними непросто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні тварини на контролі. Як зміниться відповідальність власників

«Дуже примхливий птах, коли маленький. Треба щеплення робити, ветеринара викликати, щоб оглянув. Але, попри всі труднощі, виростив. Нині різні діти та дорослі приїжджають на них подивитися. До речі, в мене страусів двоє – самець і самка. А взагалі на одного самця потрібно три самки», – говорить Михайло Росік.

Чоловік розповів, що страуси живуть на базі, а не вдома в пана Михайла.

«У мене база площею 7 гектарів, отам відгородив для них вольєр розміром 100 на 200 метрів. Вони ж великі, їм бігати треба. І хатка в них на зиму є, тобто в холоди по снігу не ходять, живуть у теплі», – повідомив чоловік.

Через те, що за пташенятами важко доглядати, пан Михайло не хоче розводити страусів.

«Вони яйця несуть, то й нормально. Їх використовуємо в їжу. Також роздаю знайомим та друзям. Бо страусині яйця найсмачніші з усіх», – зазначив власник страусів.

Нині пернаті пана Михайла вимахали по 2 метри 40 сантиметрів заввишки. Важать майже 75 кілограмів кожен. А в інтернеті пишуть, що живуть близько 35 років.

«Вони – дружелюбні. Полюбляють усе, що блищить, особливо мобільні телефони їм до вподоби, то можуть і відібрати. Але дітей, які приходять на них подивитися, до вольєра не пускаємо», – сказав чоловік.

За його словами, утримання струсів – справа затратна.

«Їдять зерно, комбікорм, сіно, камінці їм також смакують, траву щипають, воду п’ють», – пояснив він.

До речі, родина пана Михайла розділяє його любов до страусів.

Голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов  також радіє, що підприємець впускає на свою територію усіх охочих подивитися на страусів.

«Це цікаво. І добре, що в громаді така екзотика є. Звісно, для громади прибутку від того немає, бо за гроші туди ніхто не поїде. А по-людськи нормально. Люди проїжджають поруч і з дороги бачать страусів, то заїжджають подивитися на них», – зауважив голова ОТГ.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button