Суспільство

Фінансові результати громад Чернігівщини за 2019 рік

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» проаналізували фінансові результати 806 об’єднаних територіальних громад за підсумками 2019 року в розрізі областей.

Серед інших були проаналізовані фінансові показники 39 ОТГ Чернігівської області, створених впродовж 2015-2018 років.

Як зазначили аналітики, розрахунок показників здійснювали на основі восьми індикаторів, які в певній мірі характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад.

Серед них показники доходів загального фонду, видатків на утримання апарату управління та капітальних видатків в розрахунку на одного мешканця громади, а також коефіцієнти дотаційності бюджетів, співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами ОТГ, питомої ваги заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ОТГ та частки капітальних видатків у загальному обсязі видатків.

Отже, за рівнем доходів загального фонду в трійці лідерів Варвинська, Гончарівська та Деснянська об’єднані територіальні громади – на 1 мешканця тут мають 8901,3 грн, 8377,5 грн та 7583,1 грн відповідно. Середній показник доходів загального фонду на 1 мешканця ОТГ Чернігівської області становить 4812 грн.

Чернiгiвс_ка_област_(1)_pages-to-jpg-0001

За рівнем витрат, знову ж таки в розрахунку на 1 мешканця, перше місце займає Варвинська ОТГ (9496,1 грн), друге – Ніжинська ОТГ (8577,1 грн) і третє – Плисківська ОТГ (8143,0 грн).

За даними моніторингу Гончарівська, Варвинська та Деснянська громади є серед найбагатших громад. Тут частка вилучення (реверсна дотація) становить 19,1%, 15,6% та 13,6% відповідно. Без вилучення та дотацій працювали у 2019 році Батуринська, Мринська, Вертіївська, Комарівська, Бобровицька, Михайло-Коцюбинська, Талалаївська, Новгород-Сіверська, Ічнянська та Козелецька громади.

Чернiгiвс_ка_област_(1)_pages-to-jpg-0002

Серед ОТГ Чернігівщини налічується 14 ОТГ, у яких видатки на управління не перевищують 20% від обсягу фінансових ресурсів. Найбільша питома вага управлінських видатків становить 49,9%, а найменша – 12,8%.

Найбільший відсоток капітальних видатків у загальних витратах мають Батуринська громада – 40,5%, Іванівська ОТГ – 30,7%, Вертіївська ОТГ – 27%, Корюківська – 24,1% та Гончарівська – 22,7%. Обсяги капітальних видатків відображають спроможність ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проектів інфраструктурного розвитку, створення матеріальних активів або отримання відповідного соціального ефекту.

Чернiгiвс_ка_област_(1)_pages-to-jpg-0003

Експерти зазначили, що дані моніторингу є інформацією, яка відображає стан речей на відповідну дату, відображають окремі, найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад, дають можливість порівнювати окремі параметри ОТГ.

Для всебічної об’єктивної оцінки необхідно здійснювати більш глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між рівнем розвитку соціальної та промислової інфраструктури, підприємницьким та ресурсним потенціалом території, демографічними чинниками і т.п. Також слід враховувати і нематеріальні активи громади.

Чернiгiвс_ка_област_(1)_pages-to-jpg-0004

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»

Ще статті по темі

Back to top button