Суспільство (відео)

Кавовий ритуал: секрети бариста та застереження дієтологів (Відео)

Один із найдавніших напоїв людства – кава. Родом вона з Ефіопії, але в наш час є досить популярною в Україні. А от чернігівці ставляться до напою неоднозначно.

«Не пю зовсім».

«Каву не вживаю, вживаю тільки джерельну воду і зелений чай. Всілякі трави. Ні каву, ні чорний чай, ні спиртні не вживаю».

«Вживаю нечасто, з молоком. Отаким чином. По-перше, подобається аромат, по-друге, додає бадьорості».

«Пю і доволі часто. Поважаю отакі автомати. Лате з ірландським віскі».

«Я пю каву щоранку. Обожнюю, і цього року купила каво-машину. Сама собі варю зранку каву, а потом іду на роботу. Мені подобається і тонус, і настрій, і запах кави в квартирі. Пахнуть зерна, працює машина, вже якийсь затишок».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла про лікувальні властивості ягід

Налічується кілька видів цього напою. Найбільш поширеними вважаються арабіка та робуста. Відрізняються вони за смаком, тому баристи часто комбінують ці види.

«Є арабіка, є суміш. Буває 80/20, буває 70/30, 50/50. Тобто арабіка м’якша. Вона не така міцна, міцність дає робуста, арабіка з кислинкою. Робуста переважно гірка, інколи навіть солодкий акцент. Дехто пє чисту арабіку, дехто переходить на суміш», — розповідає Вікторія Грищенко, бариста.

А от щодо користі або шкоди кави одностайності серед лікарів немає. Основним критерієм є помірне її вживання. Таким чином варто обмежити кількість напою до трьох чашок на день. Або ж не перебільшувати з кофеїном. Так, кількість до 280 міліграмів вважається нормальною дозою.

«В еспресо 50 мл, там 60 мг кофеїну. Якщо звичайна, заварена в турці кава, там уже 114 мг у 200 мл кави. У лате десь 30-35 г кофеїну. Тобто в кожному кавовому напої різний вміст кофеїну», — зазначає Микола Потатуркін, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні.

А от 580 міліграмів уже вважається значним перебільшенням, що може впливати і на стан кісток в організмі. До того ж не варто вживати напій на голодний шлунок, адже це може призвести до запалення дванадцятипалої кишки. А ранкова кава з цигаркою призведе до перезбудження організму через її негативний вплив на гормон адреналін. А за умови розумного вживання цей напій може стати помічником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун розповіла про наслідки паління кальяну

«У нашому організмі є речовина аденозин, що спричиняє відчуття втоми. Накопичується в корі головного мозку. Так от, кава блокує аденозин і короткочасно збуджує ЦНС. У каві є й інші компоненти, хлорогенова кислота й антиоксиданти, що входять до складу клітин і мають благотворний вплив. Зокрема й на серцево-судинну систему. Кава так само має сечогінну дію», — розповідає Микола Потатуркін, лікар-дієтолог Чернігівської обласної лікарні.

Та зазвичай каву вживають для того, аби прокинутись. Лікарі кажуть, що зробити це допоможе класичний еспресо, що на 90% складається з арабіки та на 10 – з робусти. А от вдень чернігівці надають перевагу капучино або лате. Та мало хто знає, що основа в них та сама.

«Уся кава – на основі еспресо. Тобто 30 мл, а далі – дивлячись, яка. Американо – це просто додається вода. Лате – це еспресо і молоко. Мінімум піни. Капучино – навпаки, більше піни, менше молока. Лате буде слабший, ніж капу чино», — говорить Вікторія Грищенко, бариста.

Влітку можна приготувати собі ще й прохолоджувальну каву, наприклад айс-лате.

«На дно склянки наливаємо 20 мл сиропу карамельного, кладемо 7-8 кубиків льоду. Заливаємо все це молоком, можна трохи спінити. І зверху заливаємо еспресо. Все», — розповідає Вікторія Грищенко, бариста.

Лікарі ж радять, купуючи каву, звернути увагу на термін обсмажування. Він має бути не довший за місяць. Каву варто купувати у вакуумній упаковці та зберігати її не більше року. Також не варто молоти зерна про запас, адже тоді вони втрачають свої властивості. А от серед розчинної кави краще обирати сублімовану. До того ж гранули мають бути великими та світло-коричневого кольору. Це ознака високої якості продукту.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button