Суспільство

Головний лікар онкодиспансеру розповів, чому досі не працює лінійний прискорювач

На початку травня в Чернігові відбулося урочисте відкриття новозбудованого корпусу відділення променевої терапії, обладнаного сучасним лінійним прискорювачем.

На цю, без перебільшень, важливу й довгоочікувану подію прибули очільники області, делегації з районів і міст Чернігівщини, голови об’єднаних громад, народні депутати України – усі, хто в липні 2017-го під час закладання капсули повірив у реалізацію медичного проекту.

До речі, таке медичне устаткування мають лише кілька областей України. Для онкохворих, а на Чернігівщині їх щороку додається близько 4 тисяч, це шанс побороти тяжку хворобу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В онкодиспансері почав працювати лінійний прискорювач – 4 червня безкоштовно пролікують першого пацієнта

Під час заходу також повідомили, що першого пацієнта безкоштовно пролікують уже 4 червня. Від анонсованої дати сплинув місяць, а прискорювач не запрацював.

Аби розібратися в ситуації, журналіст ЧЕline звернувся по коментар до Валерія Зуба, головного лікаря обласного онкодиспансеру.

«Можливо, трішки ми не розрахували, що, окрім самої апаратури і навченого персоналу, треба ще отримати ліцензію на використання лінійного прискорювача. Є такий комітет ядерного регулювання, який їх видає. Поки що ліцензії ми не отримали. А без неї не можемо почати лікування. Ось у цьому суть.», – сказав головний лікар обласного онкодиспансеру.

Щоправда, за його словами, це може відбутися вже найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лінійний прискорювач в онкодиспансері – радіаційно безпечний

«11 липня буде засідання комітету ядерного регулювання. Ми всі документи подали, якщо комісія їх розгляне і схвалить, то того ж дня має бути ухвалене позитивне рішення, що ми можемо запускати апарат», – повідомив Валервй Зуб.

Він також розповів, що лінійний прискорювач повністю готовий до використання, а персонал пройшов необхідне навчання, яке провели іноземні фахівці.

«Були англійці, португальці, представник із Болгарії. Навчання, згідно з планом, тривало майже місяць. Під час нього використовували фантоми частин тіла. Тож наші фахівці вже опанували певні методики. Іноземці вже поїхали, але перших пацієнтів лікуватимемо разом. Знову будемо запрошувати закордонних спеціалістів, вони приїдуть. В умовах договору це прописано», – розповів Зуб.

Насамкінець розмови він зазначив, що на лікування на лінійному прискорювачі вже сформувалась черга з пацієнтів.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Очень странная отмазка ,которая для непосвященных должна казаться убедительной. На каждый экземпляр устройства,имеющего в своём составе источник излучения (изотопный или рентгеновский) нужно оформлять Лицензию. На самый обыкновенный ренгенаппарат илифлюорограф. Не говоря о старых советских приборах для проведения лучевой терапии, с изотопами Кобальта-60. Таких аппаратов в том же онкодиспансере уже давно имеется несколько штук. И все они занесены в Санитарный паспорт и на работу с ними у онкодиспансера имеется Лицензия. И в Онкодиспансере имеется должность ответственного за радиационную безопасность, в обязанности которого и входит внесения изменений/оформление Додатков к Лицензии. Официально растаможили этот аппарат хрен знает когда. Именно с этого времени и нужно было оформлять бумаги,практически по накатанной.

    Друге дело,что может аппарат так и не заработал нормально или в ходе «беспрецедентно дешёвого приобретения самого современного оброрудования» чегото так и недокупили?…

Back to top button