Суспільство (відео)

В онкодиспансері почав працювати лінійний прискорювач – 4 червня безкоштовно пролікують першого пацієнта (Відео)

9 місяців Чернігівщина чекала події – відкриття новозбудованого корпусу відділення променевої терапії, обладнаного сучасним лінійним прискорювачем. Таке медичне устаткування мають усього кілька областей України. Для онкохворих, а на Чернігівщині їх щороку додається близько 4 тисяч, це шанс побороти тяжку хворобу.

«Мене переповнюють емоції, це без усякого перебільшення, це найсучасніший апарат, який зараз існує в галузі онкології, в галузі радіології. Це значно підвищить рівень медицини нашої області і найголовніше, що ми будемо лікувати на світовому рівні наших онкологічних пацієнтів», головний лікар обласного онкодиспансеру Валерій Зуб. 

Відкриття корпусу променевої терапії відбувалося в урочистій обстановці. Участь у церемонії взяли очільники області, делегації з районів і міст Чернігівщини, голови об’єднаних громад, народні депутати України – усі, хто в липні 2017-го під час закладання капсули повірив у реалізацію медичного проекту.

«Долучилися і народні депутати, і фонд регіонального розвитку, обласний бюджет, міський бюджет і майже всі громади. Восени ми проводили медійний проект зі збору коштів і близько півтори тисячі наших громадян долучилися власним коштом, що допомогло додатково зібрали майже півтора мільйона гривень. Це проект, який реалізувала громада», — голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудеться благодійний концерт до Всесвітнього дня онкохворої дитини

Відділення променевої терапії з надсучасним медичним обладнанням коштувало Чернігівщині 103 мільйони гривень. Проект реалізували за найкоротші строки – менше, ніж за півроку. Значні мільйонні суми надавали депутати Верховної Ради.

«Окрім грошової допомоги, принципова позиція Валерія Давиденка – щоб послуги надавалися мешканцям Чернігівщини безкоштовно у майбутньому Валерій Давиденко має мету на базі цього відділення розбудувати потужний медичний центр, який працював би на благо людей», — помічник народного депутата України Микола Торбєєв.

За кілька днів до онкодиспансеру приїдуть англійські фахівці в галузі променевого лікування. Чернігівські онкологи півтора місяця працюватимуть під їхнім наглядом і опановуватимуть нове обладнання. До речі, обслуговування самого лінійного прискорювача коштуватиме лікарні 300, а то й 500 тисяч гривень на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові родини з онкохворими дітьми отримуватимуть матеріальну допомогу

«Ці кошти ми передбачаємо, що вони будуть закладені. Перший рік – це за рахунок постачальника, на наступний рік будемо планувати в бюджеті обслуговування апаратури», — головний лікар обласного онкодиспансеру Валерій Зуб. 

Уже місяць сучасний лінійний прискорювач працює в тестовому режимі. Поки що він не лікує пацієнтів. Першого онкохворого приймуть 4 червня. Для жителів Чернігівщини лікування буде безкоштовним, обіцяють в онкодиспансері.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button