Суспільство

Городнянщина переймає досвід з об’єднання громад

Відповідно до перспективного плану розвитку територіальних громад Чернігівської області, в районі має бути три громади, але процедуру об’єднання ще не розпочала жодна з них.

Тож у районі організували семінар-нараду, аби поділитися об’єднавчим досвідом.

Про стан проведення реформи органів місцевого самоврядування в області та переваги об’єднаних територіальних громад розповіла Ірина Грозенко, керівник  Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, голова постійної депутатської комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції.

Вона повідомила, що в Чернігівській області торік процес об’єднання пройшли п’ять територіальних громад. Нині вони успішно працюють. Цього року призначені перші вибори ще в 11 громадах. Тож наприкінці року в Чернігівській області буде 16 ОТГ, що становитиме 33 % від плану, а по Україні – 368, що становить 24,5 %.

Ірина Грозенко зупинилась на перевагах громад після об’єднання. Це передусім прямі бюджетні відносини з Державним бюджетом України.

Також об’єднані громади набувають таких власних ресурсів, як 60 % податку з доходів фізичних осіб, акцизний податок, податок на прибуток підприємств і фінансових установ комунальної власності, податок на майно, єдиний податок; 25 % екологічного податку, орендна плата за водні об’єкти, 75 % коштів відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та інші.

Насамкінець промовець зазначила, що Україна зможе відродитися тільки тоді, коли відродиться українське село, а село відродиться, пройшовши шлях децентралізації.

Ще статті по темі

Back to top button