Суспільство

Грип наближається, а вакцини немає

Ще задовго до початку сезону загострення застудних захворювань, зокрема, ГРВІ та грипу, лікарі радили: аби не захворіти, а тим більше, не отримати ускладнень від грипу, необхідно вдатися до найефективнішого метода профілактики вірусної інфекції – щеплення.

І хоча вакцинація проти грипу не належить до обов’язкових, тобто таких, як проти кашлюку, правця, поліомієліту тощо, саме держава повинна потурбуватися про наявність спеціальних вакцин в аптечній мережі .

Тобто схема проста – людина, яка хоче мати майже стовідсоткову гарантію того, що не захворіє на грип або перенесе його порівняно легко, повинна купити вакцину в аптеці та прищепитися згідно з рекомендацією дільничного терапевта або сімейного лікаря. Причому аби організм встиг виробити імунітет ще до сплеску застудних хвороб, зробити щеплення необхідно було ще десь наприкінці вересня чи на початку жовтня. Хоча, як запевняють медики, і зараз ще не пізно.

Утім, вакцина проти грипу в аптечній мережі Чернігівщини повністю відсутня, — повідомляє офіційний сайт ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр». Цю інформацію підтвердив і генеральний директор КП «Ліки України» Чернігівської обласної ради Сергій Варнавський: «Останнім часом у багатьох засобах масової інформації громадянам роз’яснюють, як, коли і де щепитися від грипу. А вакцина відсутня. Чому? Не знаю, хоча держава декларує своє бажання забезпечити вакцинами аптечні заклади. Як розподіляється вакцина, за яким принципом – невідомо. Але в нас її немає».

Отже, нам залишається вдаватися тільки до народних методів профілактики і сподіватися, що нас грип омине. А, між тим, щодня на застудні недуги захворює понад 800 жителів області, і це тільки ті, хто звертається по медичну допомогу. І хоча епідемічний поріг щодо цих захворювань ще не перевищений, ситуація може змінитися будь-коли. Тому може статися так, що навіть якщо вакцина проти грипу і з’явиться, вона вже не допоможе уникнути епідемії.

Ще статті по темі

Back to top button