Суспільство

Громади мають отримати можливість захищати свої дороги від перевантажень, – депутат облради

*Актуально

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в розрізі фінансування розвитку дорожньої галузі. Як зазначив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Сергій Баришовець, відтепер обласні держадміністрації зможуть залучити додаткове фінансування у вигляді кредитів на ремонти доріг місцевого значення вже у 2020 році. Влада цього року в рамках програми «Велике будівництво» хоче побудувати понад 4 тисячі кілометрів доріг, і це на додаток до масштабного ремонту та розбудови минулих років.

«Але варто зараз проїхатися щойно відремонтованими дорогами, щоб зрозуміти, що вони не зможуть витримати навантаження від транспорту. Вантажівки знову розбивають їх, нехтуючи вимогами щодо ваги, температури повітря тощо», – зазначив Сергій Баришовець.

Навіть шляховики вказують, що частка вантажних автомобілів на дорогах України становить лише 10% усіх транспортних засобів, однак саме вони завдають понад 90% шкоди для покриття доріг. Це вони утворюють колії, вибоїни та тріщини. При цьому перевантаження транспортного засобу навіть на 30% спричиняє збільшення руйнації дороги в 10 разів.

Центральна влада вже перекладає відповідальність за місцеві дороги на місцеву владу. А та не має можливості контролювати ані якість робіт, ані проїзд цими дорогами перевантаженого транспорту.

«Наш край» вважає, що громади мають отримати повноваження та інструментарій контролю над своїми місцевим дорогами від перевантажень. Тільки господарське ставлення до своїх доріг дозволить їх зберегти для експлуатації на довгі роки», – наголосив депутат облради від «Нашого краю».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button