Суспільство

Як отримати доступ до рідкісних старожитностей у музеї Тарновського

Нещодавно в соцмережі Facebook Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею імені В.Тарновського, оприлюднив цікавий пост, у якому йдеться про те, що дослідники можуть приходити до музею і працювати з наявними документами.

«Звісно, можна. Нашим співробітникам не по силам тисячі документів, які зберігаються у музеї. Деякі ми не можемо прочитати, оскільки вони написані старою французькою, німецькою та іншими мовами. Небагато людей, до речі, вміють читати український скоропис.

Але, на жаль, чимало дослідників, які звертаються до наших фондів, цікавляться лишень газетами.

ОПРАЦЬОВУЙТЕ. ВИВЧАЙТЕ. ПУБЛІКУЙТЕ.», – йдеться в пості.

ЧЕline тема зацікавила, тож вирішили з’ясувати, чи насправді легко отримати доступ до рідкісних музейних старожитностей. На цю тему нашому журналісту вдалося поспілкуватися з вченим секретарем закладу Максимом Блакитним.

Він підтвердив, що в музеї дійсно зберігається чимало цікавих першоджерел, копій і світлин. Наприклад, метричні книги, кореспонденція та документи різних видатних діячів, зокрема, Миколи Костомарова та Пантелеймона Куліша, універсали українських гетьманів від Хмельницького до Розумовського, та ще багато чого. Є також матеріали, написані іноземними мовами – польською, французькою чи німецькою.

За словами вченого секретаря, документи датуються переважно ХVIII – початком XX сторіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Європі: у Чернігівському історичному музеї зберігається річ імператора Наполеона

Щоправда, потраплять вони в руки дослідникам лише після певної процедури. Мовляв, музей – заклад серйозний.

Так от, людина, яка хоче попрацювати з документом, має прийти до музею з паспортом, написати заяву про те, який саме документ хоче вивчити. Також потрібне обґрунтування, для чого він знадобився – написання статті, дисертації або вказати якусь іншу причину.

Після цього упродовж якогось часу музейники з’ясують, чи є у фондах матеріали, які запитують. Якщо так, то скажуть, коли можна прийти й ознайомитися з документами. Щоправда, додому їх ніхто не дасть. Скоріше за все, попрацювати з ними можна буде в так званому будиночку Мазепи на Валу.

Ще статті по темі

Back to top button