Суспільство

Грошова історія: чи дійсно на Чернігівщині були в обігу монети шаги

Одна з нещодавніх ініціатив Національного банку України – перейменувати «копійку» на «шаг». Мовляв, це сприятиме відновленню історичної справедливості та відродженню національних традицій у грошовому обігу України, оскільки назва «копійка» – це нав’язане зросійщення.

Грошовий обіг на території сучасної України здійснюється упродовж кількох тисяч років. Ще з часів появи грецьких міст на території Криму та північного Причорномор’я. І серед населення була поширена офіційна назва грошей і неофіційна.

За словами кандидата історичних наук Максима Блакитного, назва «шаг» на українських землях дійсно вживалася.

«Більше задля позначення грошей, як неофіційна назва грошей, на побутовому рівні. І причому вживали це слово здебільшого при лічбі монет, тобто шаг як одиниця виміру саме дрібних грошей», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, кандидат історичних наук.

Більш активно слово «шаг» для позначення грошей, але знову ж таки на побутовому рівні, почали використовувати у XVII-XVIII століттях, зокрема й на Чернігівщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Шаг» замість «копійки»: що чернігівці думають про перейменування українських монет (Відео)

«На той час значна територія українських земель була окупована Річчю Посполитою. То в той час деякі монети називали шагами, але це не офіційна назва. Можливо, ця назва просто була зрозумілішою людям чи простіша до вимови», – сказав історик.

Першим дослідником історії грошового обігу на території України у XVII столітті був чернігівський археолог і музейник Валентин Шугаєвський, який у 1918 році видав нарис «Монета и денежный счет в Левобережной Украине в XVII в.», де, окрім одиниці виміру монет «шаг», зазначає й інші назви дрібних монет «шеляг, чех, шостак».

Коли ж на початку ХХ сторіччя постала Українська держава, якій були потрібні державні символи – прапор, герб, гімн – і, безумовно, свої гроші.

«У той час, квітень 1918 року, дійсно почали друкувати шаги, що виконували функцію дрібних розмінних грошей, які були потрібні. Шаги на вигляд були, як марка. І на них зазначався їхній еквівалент – 10 шагів, 20, 30… Тобто в історії українського грошового обігу такий факт був. І цікавим є ще такий факт: один із розробників ескізів грошових знаків за часів УНР на початку ХХ сторіччя був Георгій Нарбут, уродженець Глухова, який на той час входив до Чернігівської губернії.

А назва «копійка» дійсно має московське походження. І набула вона поширення на українських землях зі зрозумілих причин. І потім уже десь несвідомо до незалежної української держави перекочувало чимало назв із нашого колоніального минулого», – пояснив кандидат історичних наук.

Тож на думку історика, якщо в суспільстві є запит на перейменування дрібних монет на шаги, то історичне підґрунтя для цього є.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото надані Максимом Блакитним

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button