Суспільство

Хамелеонство і маніпуляції: екологічний «шантаж» як засіб збагачення

Нещодавно Чернігівщину із підозрілою надмірною завзятістю почав «атакувати» одіозний відомий екоактивіст Володимир Борейко. Він почав засипати різноманітні структури та народних депутатів листами. В своїх листах пан Борейко заявляв, що на території РЛП «Міжрічинський» орудують браконьєри. Мовляв, злісні порушники відстрілюють звірів із так званих мисливських веж. При цьому жодних доказів еко-активіст не надав.

Більш детально про це можна прочитати ТУТ.

На закиди столичного екоактивіста в області відреагували, але не виявили підтвердження його слів.

З цього приводу скликали нараду. Але Володимир Борейко чомусь на неї не з’явився. Під час наради на адресу Володимира Борейка лунали звинувачувальні тези – мисливствознавець ТОВ СМП «Рись» Володимир Нижник зауважив, що так званий еко-активістколись був спійманий за незаконне полювання на території Київської області. Деякі натякнули, що вся ця катавасія із екологічним занепокоєнням пана Борейка та листами – спосіб заробітку, мовляв, таким чином він хоче «вибити» гроші з певних структур.

Є інформація, що Володимир Борейко входить до числа так званих «екозахисників», які працюють за гроші, тобто, заробляють на життя екологічним шантажем та «грантожерством». Цей чоловік є також професійним маніпулятором.

Дійсно, цей «захисник» довкілля чомусь зациклений тільки на єдиному – обливанні багнюкою і дискредитації мисливської галузі на Чернігівщині як такої. Але ж екологія – це не лише мисливство, а передовсім – захист природи від забруднення сміттям, боротьба з незаконною вирубкою лісів, попередження і гасіння масштабних пожеж в екосистемах тощо. Цікаво, а де був Володимир Борейко тоді, коли на Чернігівщині горіли сотні гектарів лісу і ледь не вигоріло кілька сіл? Чому цей активіст не турбується іншими питаннями довкілля? Чому не долучається до стратегічних напрямків природоохоронної галузі Чернігівщини? До речі, на питання екології останнім часом влада області виділяє чимало ресурсів. Наприклад, на минулій сесії обласної ради затвердили фінансування для природоохоронної діяльності в регіональних ландшафтних парках. Чому авторитетний еколог Володимир Борейко не долучається з своїм досвідом та порадами до цієї діяльності? Відповідь очевидна – простіше їсти гранти і шантажувати, ніж наполегливо працювати. А волонтерська громадська діяльність пану Борейку, як бачимо, не по душі.

Наостанок варто додати – природу потрібно дійсно захищати. Але є суттєва різниця між тими, хто захищає довкілля і тими – хто захищає власний гаманець.

Ще статті по темі

Back to top button