Суспільство

Хто керує Вашим життям?

Якщо не хочеш жити за чужим сценарієм, то створи свій. Будь керманичем свого життя. Не будь у ньому пасажиром, якого несе потік. І це не чергова цитатка з сайту «Круті статуси для чотких пацанів». Це – елемент самоусвідомлення. Інструмент для налаштування життя мрії. Ключик до свідомості.

Що формує свідомість людини? Вона сама чи суспільство? І тут терези схиляються у бік другого варіанту.

Коли дитина народжується, в неї відсутні будь-які уявлення про світ. Про людей. Про норми моралі та права. І лише суспільство з роками нав’язує малюку своє бачення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрадивши один раз, зрадить і вдруге, або Чому діти виростають нечуйними і нелюдяними

Виховання будує свідомість. Коли дитина живе в племені Хімба, то й свідомість відрізняється від мешканця штату Колорадо. Для середньостатистичного мешканця Венесуели пристрелити людину на вулиці – норма. Для жителя Лондона це норма в меншій кількості випадків. Різниця в свідомості – різниця у сприйнятті – різниця у вчинках.

А що ж сама людина? У пастці. І єдиний вихід з неї – усвідомити. Усвідомити, що суспільство формує її думки, реакції, емоції та перестати йому піддаватися. Вибудовувати себе по цеглинці. Змінювати підсвідомі поведінкові реакції. Створити себе та свою свідомість заново. Оновити, так би мовити. Оновити в тій формі, що подобається вам, а не двоюрідній бабці та сусіду з-за рогу навприсядки через дорогу.

Що ж, первинне у формуванні свідомості – таки суспільство. І попервах на це ми не можемо вплинути. Та за допомогою самоусвідомлення й титанічної праці над собою змінити це – реально.

Не віддавайте суспільству своє місце за кермом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Аня Чулінда

Ще статті по темі

Back to top button