Суспільство

Інша сторона медалі: мер Сновська розповів про декомунізаційний конфлікт

Як повідомляв ЧЕline, в Сновську вчора, 16 липня, розгорівся конфлікт між активістами та жителями міста. За словами голови Сновської ОТГ Олександра Медведьова, вчора до Сновська приїхали представники «Правого сектору» з метою демонтувати об’єкти комуністичної ідеології (зірки, серп і молот, таблички на підприємствах).

«Вони зустрілися зі мною і пояснили, що хочуть ці об’єкти демонтувати. Я погодився, але пояснив, що, відповідно до закону, це питання треба винести на сесію, щоб з’ясувати, чи підлягають об’єкти декомунізації. Тому що є пам’ятник, який вважається об’єктом культури, і просто так його чіпати не можна, тільки за відповідною процедурою, яка потребує часу», – розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декомунізаційний конфлікт у Сновську: жителі проти активістів

Активісти пішли до локомотивного депо Сновська і там між ними та працівниками зав’язалася сварка через те, що працівники структури були проти демонтажу зірки з меморіальної стели працівникам паровозного депо, загиблим у Другій світовій війні.

За словами працівників, якщо об’єкти підлягають декомунізації, то вони їх зняли б і самі помістили б до музею або переплавили б на тризуб.

Проте вночі невідомі зірвали зірку і на ранок її вже не було.

«Ми через цей факт викликали поліцію та залишили заяву. Наразі вже відомо, що поліція знайшла зірку і підозрюваного у її викраденні. Також ще справа відкрита через хуліганку, тому що пам’ятник культури при знятті зірок був пошкоджений», – розповів голова Сновської ОТГ.

Крім того, Олександр Медведьов зазначив, що хотів вирішити все цивілізовано, за процедурою.

Дивує єдине – чому у Сновську не декомунізували тих об’єктів раніше, адже відповідні закони діють уже кілька років. Як відомо, у Сновську тривалий час (зокрема і за підтримки влади) не демонтували пам’ятник Володимиру Леніну. Нині його зберігають на території місцевого підприємства «Комунальник».

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Дістали вже зі своєю декомунізацією.
    Саме нагальне питання, так, чи що?
    А мер на разі має рацію.

  2. у нас в селі, на вказівку голови сільради перейменували вулицю 1-го Травня. День відмічений червоним в календарі. Являється офійно державни святом. Скільки вона відмила на цьому грошей?.

  3. Не демонтували, тому що цей пам’ятник не підлягає декомунізації. Читайте Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»:

    Ст.1.1. Символіка комуністичного тоталітарного режиму — символіка, що включає:
    д) зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури).
    Дії правого сектору — це пряме порушення українського законодавства і за це треба нести відповідальність.

  4. В містечку СНОВСЬК/ЩОРС/СНОВСЬК і до нині ностальгія і сподівання за СССРівським минулим, до розвалу СССР рахуй все містечко жило в такт з залізницею. тому що депо ЩОРС і сама станція забезпечувало роботою левову частину його населення,нині ж після такого»Величия» зостались лиш маленькі крихти.Грузопотік на Любаво-Роменській залізниці впав до мінімуму через нерентабельність і через відсутність електричної тяги(рух транспорту від ст.Бахмач чз ст.Сновськ до ст Гомель беларуської.чагункі,проводиться тепловозною тягою),що в даний час є нерентабельно.Тож виходячи з даної ситуації пасажирський транспорт іде через ст.Чернігів,там є електрична тяга.А ланка ст. Бахмач ст.Гомель зостався на задвірках,а отже і зазом зі Щорсом/Сновськом і переспектив там О цілих О десятих,засталась одна історія та пам.ятники про минуле (ВЕЛИЧИЕ г.Щорса).

Back to top button