Суспільство

Карнавал для всього села та гостинці від Святого Миколая: Кіптівська громада готується до новорічних свят

Народна мудрість, що до будь-якого свята чи події треба готуватися завчасно.

Уже скоро до всіх прийде Святий Миколая, а потім і Новий рік. А святкувати та відпочивати, як, до речі, і працювати в Кіптівській громаді вміють.

Новорічний період роблять особливим цікаві й дотепні розваги, різні подарунки та смаколики. Так здавна заведено відзначати свята. Але протягом останніх років у новорічні святкування вносить корективи пандемія коронавірусу. Та навіть за умов карантину діти і дорослі не залишаться без новорічних подаруночків чи привітань.

«Ялинка буде і свята відзначатимемо. І до Дня святого Миколая діток не забудемо. У нас же дитячі колективи працюють у звичному режимі. Будуть просто обмеження щодо відвідування цих установ батьками, родичами, гостями. А так і Дід Мороз прийде, і Снігурочка буде. І Святий Миколай вчасно з’явиться. Все буде зроблено.

Інші всі заходи теж готуються. І я без сумніву хочу сказати, що всі заходи будуть проведені, причому цікаво», – у коментарі для ЧЕline зазначив Володимир Кучма, голова Кіптівської громади.

За словами Ірини Дубик, начальниці відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської громади, Святий Миколай привітає зі святами не лише малюків.

«Ми плануємо цілу низку заходів зі Святим Миколаєм для дітей, молоді, учасників АТО, спортсменів. Усіх вітатимемо.

Новорічні свята традиційно у нас відбуваються. Навіть є деякі сільські місцевості зі своїми традиціями. Більше як 60 років у селі Прогрес влаштовують карнавал, обов’язково 31 грудня. Збирається все населення. Приходять також і люди, які приїхали до села в гості до родичів. На сцені виступають не дитячі колективі, а дорослі аматори. Дорослі жіночки переодягаються в Снігурочок, Сніжинок. Долучаємо молодь до цього заходу і він користується популярністю», – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні, сюжетні та незвичні: в музеї на Чернігівщині зібрали унікальну колекцію рушників

Варто зазначити, що на всіляких святкуваннях у Кіптях знаються. Бо свята і фестивалі тут вдаються на славу! Хоча, звісно, пандемія вносить свої корективи і в цей процес. Але навіть карантин у громаді не розглядають як суцільний негатив.

«В умовах пандемії нам складно працювати, але є й позитивні моменти. Адже ми навчилися працювати з гаджетами, інтернетом, у соціальних мережах. Тобто нові форми роботи опановуємо. На території громади постійно відбуваються культурно-дозвільні заходи, цьогоріч провели два фестивалі. «Осінній Fest», що був започаткований у 2019 році, і другий рік поспіль, як ми започаткували свій фестиваль «Коронуємо громаду ми українським снопом». Тобто зберігаємо не лише традиції формування снопа, а й застосовуємо сучасні методики, а також у роликах розповідаємо про свою територію, великі здобутки малих населених пунктів. Зацікавленість до цього фестивалю не тільки в нашій громаді, а й за межами нашої громади. Тож, можливо, наступного року фестиваль набуде ширшого формату», – розповідає Ірина Дубик.

До речі, за словами голови громади Володимира Кучми, «Осінній Fest» для громади – неабияка подія. Після проведення навіть у режимі онлайн його люди обговорювали два чи три місяці. А як відомо, найвища відзнака – це народне визнання.

А загалом галузі культури в громаді приділяють неабияку увагу: збережена вся інфраструктура, проведено багато ремонтів, підведено тепло до закладів. Тож є де і гостей прийняти, і з людьми поспілкуватися, і концертну програму в комфортних умовах подивитися.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button