Суспільство

Киянка презентувала Ніжину унікальні свічки

Гостя зі столиці Зоя Тригуб цьогоріч презентує Ніжину свої витвори. Покровський ярмарок – чудовий привід, аби і продемонструвати власноруч створену красу, і грошей заробити. Зроблені руками Зої різноманітні різьблені свічки – кожна особлива і неповторна по-своєму.

Звання «Народний майстер» дівчина не має, але ось уже два роки поринає в улюблену справу з головою. Говорить, так відпочиває від усього, занурюється у свій власний особливий світ мистецтва. Як виготовляють різьблені свічки вперше побачила в Луцьку, в замку Любарта. Вдома вирішила спробувати. Одна за одною на світ з’являлися нові, з теплим орнаментом, у формі ялинки, кругленьких совенят… Нині вдома у Зої вже більше сотні різьблених свічок. А скільки друзям подарувала, бо перші вироби служили саме подарунками…

«Виготовляю з очищеного харчового парафіну, – ділиться майстриня, – з додаванням стеарину (для жорсткості) та жиророзчинних безпечних для здоров’я барвників. Роблю заготовки, нашаровую кольори, а потім починається найцікавіший процес: вирізання самої свічки вручну спеціальним коротким лезом. Тут потрібно діяти мобільно, бо живий матеріал швидко застигає. Хвилин 10 – це максимум».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тетяна Стеценко презентувала чернігівцям книгу «Дочекайся мене»

Горіння однієї такої свічки, за словами Зої Тригуб, триває близько 10 годин. Вартість виробу – 160 -180 грн., є менші, по 60 грн.

Собівартість свічки поціновувачка різьбленої краси не підраховувала. «Технологічний процес вимагає довго розігрівати парафін, тримати температуру, – розповідає дівчина. – Важко підрахувати, скільки електроенергії на це витрачається». 

Зоя говорить, що заробіток з цього невеликий, а ось естетичне задоволення, яке вона отримує в процесі творення виробу – колосальне. З нього і черпає нові ідеї.

Джерело: mynizhyn.com

Ще статті по темі

Back to top button