Суспільство (відео)

У Чернігові кліщі поширюють небезпечну хворобу (Відео)

У Чернігові бум через укуси кліщів. Відпочинок на природі або ж звичайна прогулянка поряд із зеленою флорою може привести вас до кабінету лікаря.

«Звертається людей дуже багато. У середньому 3-5 осіб, а то й до десяти. То це тільки ті, які доходять до мене», — говорить Тетяна Семешко, лікар-інфекціоніст.

Після укусу кліща механічне пошкодження не головне. Найнебезпечніше і найпоширеніше захворювання – це хвороба Лайма або бореліоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі радять охолоджуватися морозивом і кондиціонерами без фанатизму

«На шкірі в місці укусу з’являється почервоніння, яке збільшується в розмірах. Часто воно зливається з шкірними покривами – по краях еритема більш червона, а з всередині – з просвітліннями», — розповідає Тетяна Семешко, лікар-інфекціоніст.

Із часом почервоніння може то зникати, то з’являтись. Далі – гірше. Борелії уражають нервову систему, серце та суглоби. Це найнебезпечніше, адже може призвести до незворотних ушкоджень організму. Сама ж хвороба лікується досить просто – антибіотиками. Але якщо її запустили, можна залишитись інвалідом. Щоб передати інфекцію кліщу, потрібен час – до доби. Тому медики радять якнайшвидше видаляти небажаного гостя – в травмпункті або самостійно.

«Захопити пінцетом і викручувати проти годинникової стрілки. Якщо щось залишилось від кліща, то звернутись до лікаря обов’язково», — зауважує Тетяна Семешко, лікар-інфекціоніст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим можна запивати ліки: категорична відповідь лікарів

Після видалення кліща ранку обробити антисептиком. Бажаний огляд у лікаря протягом 3-5 днів від укусу. Попри таку кліщову «навалу», більшість чернігівців їх не бояться.

«Мене не кусали жодного разу, чесно кажучи. Хоча подруг моїх двічі вкусили».

«Дуже. В мене собака є. – А особисто ви? – Не дуже. – Кусали коли-небудь? – Ніколи».

«Ні. Не кусали. У мене собака, то собаку тільки обробляю».

«А мене не кусають».

«Я їх не боюсь. Вони такі маленькі. А ми великі. Нащо їх боятись?».

Загалом після відпочинку на природі медики радять оглянути себе та змінити одяг, струсивши з нього ймовірних паразитів.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button