Суспільство

Колишня картоплярська слава, дитсадок у панській хаті та заробітки в Києві: реалії села Берлози (Фото)

Мальовниче сіверське село Берлози розташовується всього за три кілометри від Козельця. А Берлозівський старостинський округ об’єднує чотири села, в яких проживають півтори тисячі людей, що не так і мало. Примітно також, що молодь не поспішає виїжджати з рідних сіл.

У Берлозах затишно і приємно, та й природа якась особливо гарна. І сама назва села ніби поетична.

«Щодо назви села, то хтось казав, що були тут береги та лози. Цілком може бути, бо місцевість раніше була болотиста. Це зараз болота повисихали. А ще є одна версія, що вовків колись було багато, то вовчі барлоги були», – у коментарі для ЧЕline зазначив Дмитро Рибак, староста Берлозівського старостинського округу.

Взагалі ж він вважає, що селу пощастило, що центр громади Козелець розташовується прямісінько під боком. Тож у людей є змога працевлаштуватися.

«Молодь трішки залишається. Навіть нові хати будують. А на роботу їздять до Києва. А тут працюють люди в бюджетних закладах: геріатричному будинку-інтернаті, лікарні. Агрофірми наймають людей на сезонні роботи – потрібні їм трактористи, водії, вантажники, різноробочі. Але така робота є, поки триває агарний сезон», – зазначає Дмитро Рибак.

Є в селі і проблеми. Як і в багатьох населених пунктах, це висихання колодязів і питання транспортного сполучення. Та хай би там що, для місцевих жителів Берлози – село особливе, хоча б через те, що вони тут народилися і живуть.

«Раніше Козелецький район славився своєю картоплею. А зараз усе змінилося. Не хочуть зараз люди городів садити. Молоді не цікаво, бо праця важка, а доходи від городництва мізерні. Серед молоді, хто хоче, ходить на роботу та заробляє гроші на прожиття. А хто не хоче, той горілочку п’є. Старші люди теж багато городів не порають, бо здоров’я вже не те», – пояснює староста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Козельця туристи приїжджають автобусами, аби побачити місцеву «перлинку» (Фото)

Є у селі і своя місцева пам’ятка – колишня панська хата, в якій нині розміщується дитсадок.

«Моя мати з 1927 року народження, то вона казала, що до тієї хати у школу ходила. Школа в ній розміщувалася до 2004 року. Школа закрилася, бо діток у нас небагато. Нині шкільний автобус приїжджає і забирає дітей до козелецької школи. Тож ця будівля в нас роки два чи три пустувала. А потім нам допомогли зробити дитсадок. Оце в нас така пам’ятка села є. Зараз у садку виховуються 19 діток. Будуть і першокласники – маємо шестеро випускників дитсадка», – повідомив Дмитро Рибак.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button