Суспільство

Команда «трансформерів»: на Чернігівщині «кулібін» змайстрував «армаду» агротехніки

«Та в нашому селі майже кожен другий так, як я, майструє», – так парафієвець Микола Мазур реагує на запитання про свої технічні досягнення. Кожен другий чи не кожен, але про Миколу Петровича вже ходять, як кажуть, легенди, як про людину, яка з нічого може зробити що завгодно.

«Я займаюся тим, що роблю все для того, аби обробляти свою землю. Зараз немає такого колгоспу, що можна виписати трактора, а якщо й виписати, то дуже дорого. І я вирішив сам собі все робити», – розповідає Микола Мазур.

Сам майстер із Менського району, в 1977 році переїхав до Парафіївки, тоді все й почалося – зробив одноциліндровий маленький тракторець, який відвіз батьку. Для Миколи Мазура це було немов хобі. Просто робив те, що подобалось, і те, що було потрібно на ту мить.

64438875_450963649079095_2422302138366427136_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова техніка з бляшанок: майстер із Чернігівщини створює унікальні моделі історичного озброєння

«Сконструював останнім трактор. Взяв мотор із «копійки», відремонтував. Купив на металобазі швелера, купив раму, мости задній, узяв передній «жигулівський». Зробив і зареєстрував, щоб до мене жодних запитань не було.

Далі купив неробочу польську саджалку, відремонтував. Ще зробив плуг за методом польського плуга Бомета. Зараз відмінно оре. Виорав плужком, посадив саджалкою. Треба посапувати, то я зробив собі сапу механічну. Сапає від трактора, від кардана. Потім обгортувальники зробив. Після сапування треба ж картоплю обгорнути. І зробив копалку для картоплі. Далі змайстрував для кукурудзи, щоб із качанів зерно знімати. Таку собі дробинку. Це ж треба і поросятам, і курям зерно давати. Отак. Сам придумую, сам роблю. А що робити…», – ділиться своїми досягненнями Микола Петрович.

Загалом усе життя провів, як кажуть, «із технікою» – працював шофером на цукровому заводі, далі в орендному колективі на себе, наступне й останнє місце роботи – на станції техобслуговування слюсарем. Зараз Микола Мазур на пенсії, але улюбленої справи не кидає.

Наразі зробив уже третій тракторець. Робить їх на замовлення. Серед планів «кулібіна» з Парафіїівки Ічнянського району – зробити маленький кукурудзяний комбайн.

64524329_2335127546808911_6659011308257542144_n

Ще статті по темі

Back to top button