Суспільство

Котельний бунт: на Чернігівщині батьки школярів повстали проти заміни системи опалення

До ЧЕline звернулись представники батьківського комітету з села Сираї Козелецького району. Вони розповіли, що в місцевій школі, де навчаються 133 дитини із 12 сіл, хочуть погіршити умови шкільного життя, замінивши газову котельню на твердопаливну.

Зважаючи на сучасні реалії, коли країна поступово відмовляється від російського газу, рішення не здається безглуздим. Але жителі Сираїв запевнили, що це тільки на перший погляд. Вони одноголосно стверджують, що міняти сучасну систему опалення в школі не треба, якраз із нею все гаразд. Значно важливіше відремонтувати дірявий дах, фасад будівлі та замінити на сучасні забиті поліетиленом вікна. Ось тільки вже не перший рік батькам відповідають, що на це в бюджеті немає грошей.

Нові котли не прогрівають температуру вище 11 градусів

Схвильовані батьки розповіли, що наразі в багатьох школах Козелецького району встановили твердопаливні котли. Здавалося б, треба радіти, однак виникло суттєве «але». За їхніми словами, тепер температура повітря в навчальних закладах не піднімається вище 8-11 градусів. І це коли надворі стовпчики термометра ще не опускаються нижче плюсової позначки. Жителі Сираїв знають про це не з чуток. Самі навідалися в сусідні села і переконалися в усьому на власні очі.

Тож представників батьківського комітету непокоїть, якою буде температура в приміщенні, коли вдарять морози.

Людей турбує й те, що роботи із заміни котлів планують проводити, коли опалювальний період уже розпочався, і скільки вони триватимуть – хтозна.

«Невже освоєння коштів наприкінці року важливіше за здоров’я дітей?», – обурювалися батьки.

Сираївський сільський голова Сергій Доломанський, спілкуючись із ЧЕline, розповів, що технічну документацію, згідно з якою у школі мають встановити нові котли, показували експертам.

«Вони сказали, що це вже вчорашній день. Також у фахівців виникло питання, чому планують встановити не один котел, а кілька – по 40 кіловатів кожен, і труби, викиди з яких йтимуть у центр села. Сучасні технології передбачають, що поруч із твердопаливним котлом зберігається можливість опалювати газом. І це зручно, особливо в період міжсезоння, коли надворі прохолодно, а опалювальний період іще не розпочався або вже завершився. А буває, й аварії стаються, й інші ситуації, коли треба запустити інший котел, аби діти не мерзли та не хворіли. Ніхто людям не пояснює, що буде з цією газовою котельнею. Чи її закриють, чи збережуть», – розповів сільський голова.

Люди в селі жваво обговорюють ситуацію, що склалася в школі. І припускають, що все через те, що хтось хоче на цьому нагріти руки. Селяни кажуть, що фірма, яка займається постачанням згаданих котлів, зареєстрована на дружину голови райдержадміністрації, мовляв, у цій галузі працює і його кум. Чи так це насправді, неодмінно з’ясуємо.

А поки розповімо, в яких умовах навчаються діти в Сираях. Почнемо, звісно, з енергетичних питань.

Сучасну газову й дуже економну шкільну котельню, принаймні на цьому наголошує сільський голова, відкрили в Сираях у 2007 році. Коли її відкривали, влаштували справжнісіньке свято, на яке зібралось все село. Завдяки цій котельні школярі навчаються у комфортних умовах.

«У нашій школі тепло, температура всередині будівлі – 18-20 градусів. Діти, вчителі і батьки задоволені. Але сталося так, що тишком-нишком було виготовлено проект, згідно з яким газовий шкільний котел мають замінити на п’ять твердопаливних. Про це нас ніхто не попередив, не було жодних обговорень, просто сказали, що їх привезуть у школу. Навіть не знаємо, хто віддав наказ і чому. Та це питання поки не на часі, адже значно важливіше зробити для школи те, що дійсно потрібно – відремонтувати дах, фасад приміщення, замінити старі вікна на сучасні. Уся потрібна для цього документація виготовлена і вже два роки лежить у кабінеті директора школи. Ось тільки нам повсякчас відповідають, що на це в бюджеті немає коштів. Хоча мільйон гривень для встановлення нових котлів десь відшукали, хоча раніше казали, що це коштуватиме 300 тисяч гривень», – розповіли батьки.

Б’ються, як риба об лід

Представники батьківського комітету не сидять склавши руки: щотижня збираються біля навчального закладу і вирішують, як діяти. Щоправда, поки їхні старання не принесли результату.

Написали листи депутатам і чиновникам із проханням роз’яснити цю ситуацію. Поки жодної відповіді ніхто не надав. Їздили батьки і в район до голови місцевої адміністрації. Та зустріч не відбулася, бо посадовець був у відпустці. Натомість його заступник, який вийшов до людей, не зміг навіть пояснити, чи забезпечать школу дровами після того, як встановлять нові котли.

«Ми порахували: аби опалювати школу, на тиждень буде потрібна машина дров. А опалювати доведеться десь чотири місяці. Невже нам доведеться носити дрова в пакетах із дому? І досі пам‘ятаємо, як у 90-х роках їх ніхто не давав, тож опалювали школу шинами, які збирали біля траси», – розповіли представники батьківського комітету.

За словами сільського голови, батьків обурює і позиція директора навчального закладу, яка ніби хоче робити добро, а підспівує керівникам вищої ланки. Наприклад, коли вони поїхали шукати відповіді в районі, вона навіть дорікала: мовляв, навіщо ви туди їздили, все одно котли встановлять.

Потрібне громадське обговорення

Сираївський сільський голова Сергій Доломанський в окремій розмові з ЧЕline пояснив, що втручатись у ситуацію не може і осторонь стояти не має права. Як очільник громади підтримує батьків, бо йдеться про рідне село і його жителів, які переживають за здоров’я своїх дітей. Вихід із ситуації він вбачає у громадському обговоренні проблеми.

«Треба тільки погоджувати і пояснювати, щоб було громадське обговорення. Експерти мають дослідити це питання. До того ж, якщо й ставити котел, то більш сучасний, і не руйнувати газову котельню. Я розумію, що завтрашній день у газових питаннях може бути непевним. Але ж труби в центрі села не мають диміти також. Та й якщо порахувати вартість дров, які потрібні, то хто знає, що дешевше. Також може виникнути кадрова проблема. Кочегари вже сказали, що підуть із роботи, якщо доведеться опалювати дровами», – пояснив сільський голова.

Неприступний чиновницький мур

Упродовж кількох днів ЧЕline пробував телефоном з’ясувати позицію голови Козелецької РДА Володимира Шведа і начальника відділу освіти. Але в районній адміністрації спочатку відповідали, що керівник поки у відпустці, а його перший заступник у відрядженні в Чернігові. Через якийсь час казали, що керівництво на щотижневій конференції, потім іще на якихось заходах. Не вдалося поспілкуватися і з начальником відділу освіти. Він теж увесь час був зайнятий справами. Траплялося й таке, що в робочий час на телефонні дзвінки у відділ ніхто не відповідав. До речі, на номер нашої редакції ніхто із чиновників не пере телефонував. Тиждень «поневірянь» і намагань поговорити з чиновниками не дав результатів.

Зважаючи на цю ситуацію, ми вже підготували інформаційний запит і направили його голові Чернігівської облдержадміністрації Валерію Кулічу. Можливо, він надасть відповідну інформацію.

Натомість ЧЕline пильно стежитиме за розв’язкою котельної історії. Чим усе завершиться, обов’язково розкажемо.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button