Суспільство

Крадіжка Перемоги: чернігівці – про крадіжки представниками влади в умовах війни 

Гучні корупційні скандали дедалі частіше з’являються в інфопросторі українців. До прикладу, нещодавно прогримів корупційний скандал, у якому фігурує львівський бізнесмен Ігор Гринкевич, котрого називають одним із найбільших постачальників Міноборони. 29 грудня його затримали за спробу підкупити одного з керівників ДБР хабаром у розмірі 500 тисяч доларів. Наразі ж слідство стверджує, що оборонні замовлення мали виконувати компанії бізнесмена, які раніше займалися будівництвом. Фактично, вони не мали належних виробничих, складських та інших потужностей, аби виготовляти і зберігати речі на замовлення Міноборони.

Та й Чернігів і область задніх не пасуть, звісно, в негативному контексті. Так, до прикладу, нещодавно ми розповідали вам історію про скандальну купівлю авто для ЗСУ представниками місцевого самоврядування Сновська. 

Нагадаємо, у прикордонному Сновську, що на Чернігівщині, розгорівся неабиякий скандал. Місцеву владу звинувачують у розкраданні людських коштів, які жителі громади збирали на автомобіль для воїнів. По суті, автомобіль придбали, а пізніше під час однієї з нарад у міськраді відповідальні за купівлю особи розповіли фінансові деталі. Утім, як зазначила завідувачка секторуз надзвичайних ситуацій Марія Єфименко, насправді придбаний автомобіль коштував на тисячу доларів дешевше, аніж той, на який зібрали кошти. Після розголосу представники міськради, які їздили купувати автомобіль, повернули повну суму, що її вдалося зібрати, а сам автомобіль зник. Голова Сновської міськради ініціював внутрішнє розслідування, яке пізніше припинилося, оскільки ситуація нібито вирішилась. Цей інцидент неабияк обурив жителів Чернігівщини.

Ми поцікавились у жителів Чернігова й області, як вони ставляться до крадіжок представниками влади в умовах повномасштабного вторгнення. 

Оксана Дегтярьова, волонтерка

Моє ставлення до цього категорично негативнеНа мою думку, якщо під час судового розгляду доведено, що ця людина причетна до розкрадання, фінансових махінацій, корупції тощо, вона неодмінно має бути покарана. Звісно ж, одним із видів покарань має бути конфіскація всього майна. Водночас конфіскувати майно і в родичів: дружини, батьків, дітей. Адже часто так буває, що сам винуватець нібито не має нічого, а от його рідні мають купу статків. Це повинно стати своєрідним уроком для них всіх: вони розумітимуть, що їхні дії позначаться на всіх наближених членах родини.

Протоієрей Андрій, настоятель храму Преображення Господнього ПЦУ міста Сновська

Для мене це неприпустимо. Якщо під час війни влада краде кошти, яких наразі так сильно потребують наші захисники та люди, товони фактично крадуть нашу Перемогу. Таку владу необхідно змінювати. 

Марія Руденко, директорка Агенції регіонального розвитку Чернігівської області

Звісно, моє ставлення негативне. 

Загалом же, стосовно всіх цих корупційних ситуацій, що набули розголосу, мені особисто дуже імпонує те, що зараз в Україні є розслідувачі, які не бояться та висвітлюють це на всю країну, а ще й самі українці це сприймають дуже критично, адже зараз суспільство «оголене» і воно не толерує це жодним чином, більше того, вважає це тяжким злочином. 

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Яке може бути ставлення ? Звісно, негативне. По суті, корупцію, крадіжки з бюджету, фінансові махінації можна прирівняти до мародерства, але в більш розширених масштабах. Фактично, ті люди, які крадуть під час війни з бюджету місцевої громади, – мародери, але в значно більших масштабах. 
На мою думку, це тяжкий злочин, тому, безумовно, я вважаю це неприпустимим.

Уляна Оленська, громадська активістка

Під час війни треба кожну копійку віддавати на армію. Стільки є потреб: аптечки, машини, дрони… Розкрадання коштів  ценайгірше, що може бути. Особливо коли захотілося їм покласти бруківку чи нову алею. Наголошу, що армії потрібні ресурси, щоб здобути Перемогу.

Спілкувалась: Таліна Тарасенко 

Ще статті по темі

Back to top button