Суспільство

Лікар-дієтолог розповів, скільки можна пити кави

В Україні споживання кави з року в рік стрімко зростає. Наприклад, у Чернігові цей запашний і ароматний напій можна купити мало не на кожному кроці. З кави починається ранок більшості сіверян, вона стала невід’ємним атрибутом відпочинку й ділових переговорів. Більше того, багато хто без цього напою вже не уявляє свого життя. Та чи добре це? І чи безпечно пити її щодня і по кілька чашок?

По коментар із цього приводу журналіст ЧЕline звернувся до лікаря-дієтолога Чернігівської обласної лікарні Миколи Потатуркіна. За словами лікаря, міф про суцільну шкідливість кави для організму на медичних конференціях розвінчали вже давно. Наприклад, на дієтологічній конференції в Києві, що відбулась близько 12 років тому, медикам навіть розповідали про деякі позитивні властивості кави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліки від грипу: чернігівці та лікарі оцінили січневий «ярмарок здоров’я»

Але це не означає, що кави можна пити скільки завгодно, бо споживати її, як і будь-який продукт, треба з розумом.

«Згідно з дієтологічними канонами, можна дозволяти собі на день три чашки якісної заварної кави. Якщо, звісно, немає протипоказань – підвищеного артеріального тиску, підвищеної неврологічної збуджуваності та інших захворювань. Я не кажу, що з такими діагнозами людям зовсім не можна пити цей напій. Але треба бути вкрай обережними. Якщо тиск за 200, то про жодну каву і йтися не може. А для здорових людей кава навіть корисна, передусім для серцево-судинної та нервової систем», – зазначив лікар.

Любителям кави лікар радить зупиняти свій вибір на кавових зернах.

«Коли ви купуєте кавові зерна і при вас їх подрібнюють та заварюють, то зрозуміло, що це кава. Розчинну взагалі не п’ю і не раджу її пити. Я не знаю, що в тих гранулах міститься, і чи є там взагалі кава», – зазначив Микола Потатуркін.

До речі, серед дієтологів немає єдиної думки щодо того, чи треба додавати молоко до кави. Це скоріше справа смаку.

«Деякі дієтологи кажуть, що кава з молоком і невеличкою натуральною цукерочкою чи ложечкою меду менш подразливо діє на підшлункову залозу. Я так п’ю. Але одностайної думки з цього приводу немає», – розповів лікар.

Щодо кавових автоматів, то, на думку,фахівця, напої з них можна пити, лише якщо туди засипають якісну каву.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Дякую зі цікаву та корисну інформацію!

Back to top button